Dikkat becerisi geliştirmeye dayalı programın dikkat eksikliği olan ilkokul öğrencileri üzerindeki etkisinin incelenmesi
The study of the effects of program based on attention-improving skills on primary school with attention deficit
  1. Tez No: 493098
  2. Yazar: EMİNE KULA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat becerisi, dikkat eksikliği, ilkokul öğrencisi, Attention skill, lack of attention, primary school student
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, dikkat becerisini geliştirmeye dayalı programın, dikkat eksikliği olduğu saptanan ilkokul öğrencileri üzerindeki etkililiğinin incelenmesidir. Bu araştırma, deneme modellerinden olan tek grup öntest-sontest deseninde yürütülmüştür. Uygulanan Dikkat Becerisi Geliştirme Programı bu çalışmanın bağımsız değişkeni, dikkat beceri düzeyleri ise bağımlı değişkenidir. Bu araştırmanın çalışma evreni, Konya ili Karatay ilçesindeki bir ilkokulun dördüncü sınıfta öğrenim gören 250 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma evrenini oluşturan öğrencilere uygulanan d2 dikkat testi sonucunda dikkat eksikliği tespit edilen 7 kız ve 3 erkek toplam 10 öğrenci alınmıştır. Çalışma grubuna 13 oturumluk Dikkat Becerisi Geliştirme Programı uygulanmıştır. Araştırmada öğrencilerin dikkat seviyelerini belirlemek için d2 Dikkat Testi; kişisel ve ailevi bilgi elde edebilmek için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programından yararlanılmıştır. Çalışma grubuna uygulanan dikkat eğitim programı sonucunda öntest-sontest puanları arasındaki fark Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi (Wilcoxon Signed Ranks Test) ile test edilmiştir. Öğrencilere uygulanan Dikkat Becerisi Geliştirme Programı sonucunda çalışma grubunda TN türü, TN-E türü ve CP türü puan açısından sontest lehine artış tespit edilmiştir. E1 türü hata, E2 türü hata, E türü hata ve FR türü açısından sontest lehine azalma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine effectiveness of the program based on the development of attention skills on primary school students whose attention deficit is detected. This research was conducted in a single group pretest–posttest design from the trial models. The Attention Ability Improvement Program applied is the independent variable and the attention skill level is the dependent variable. The study universe of research consists of 250 fourth-grade students in a primary school in Karatay, Konya. The d2 attention test was applied to 250 students in the study universe and as a result of it, the total of 10 students, 7 girls and 3 boys, whose attention deficit was detected, were taken to the study group. The Developing of Attention Skills Program consisting of 13 sessions was implemented to the study group. In there search, d2 attention test was implemented to determine the attention level of students. Personal Information Form was used to obtain personal and family information. SPSS 21 package program was used for analyzing the data. As a result of program applied to the experimental group, difference between pretest and posttest scores were tested with Wilcoxon Signed Ranks Test. As a result, in the working group, in terms of TN type, TN-E type, CP type the increase was detected in favor of posttest. In terms of E1 type error, E2 type error, E type error, FR type the decrease was detected in favor of posttest.