Okul öncesi dönem çocuklarında çevre kirliliği farkındalığı oluşturmada geleneksel öğretim ve teknoloji destekli yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of traditional teaching and technology assisted methods in creating awareness of environmental pollution in pre-school childrens
- Tez No: 493107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR KABADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre Bilinci, Okul Öncesi, Teknoloji Destekli Öğretim, Geleneksel Yöntem, Environmental awareness, Preschool, Technology Assisted Instruction, Traditional Method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Okulöncesi dönem, çocukların bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, psiko-motor, dil ve estetik gelişim alanlarında hızlı gelişme gösterdikleri bir dönemdir. Bu dönemde, temel alışkanlıkların ve becerilerin yanı sıra çocuklara çevre bilincinin kazandırılması da büyük önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalar, çevre sorunlarından en fazla etkilenen grubun çocuklar olduğunu göstermektedir. Oysa temiz ve sağlıklı bir dünyada yaşamak, çocukların temel gereksinimidir. Çocukların gerek tüm gelişim alanlarında sağlıklı bir gelişme gösterebilmeleri gerekse ekolojik dengeyi kurarak sağlıklı bir gelecek oluşturabilmeleri, okulöncesi dönemde çocuklara çevre bilinci kazandırılmasıyla olanaklıdır. Bu dönemdeki çocuklara çevre bilinci kazandırmada ise, okulöncesi eğitim programında yer alan fen etkinlikleri önemli rol oynamaktadır. Çünkü fen ve doğa etkinlikleri, çevre bilincinin kazanılmasına yönelik etkinlikleri içermekte ve çocuklara çevre bilinci kazandırmada önemli katkılar sağlamaktadır. Çalışma Konya İli Karatay İlçesinde okul öncesi kurumlarına devam eden toplam 60 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri 2015- 2016 öğretim yılı birinci döneminde toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan okul öncesi öğrencilerinde çevre kirliliği farkındalığı yapılandırılmış görüşme formu deneysel işlem öncesinde ön test, deneysel işlem sonrasında son test olarak kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi SPSS programının İlişkili (Bağımlı) t test tekniği ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi öğrencilerinde çevre kirliliği farkındalığı yapılandırılmış görüşme formu başarı son test puanlarına göre deney grubu lehine anlamlı bir fark çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The preschool period is a period in which children develop rapidly in the areas of cognitive, social-emotional, physical, psycho-motor, language and aesthetic development. In this period, besides basic habits and skills, it is also important for children to gain environmental awareness. Research shows that children are the most affected by environmental problems. However living in a clean and healthy world is the basic necessity of children. It is possible that children can show a healthy development in all developmental areas and that they can create a healthy future by establishing an ecological balance by giving children environmental awareness during the preschool period. Science and nature activities in the preschool education program play an important role in bringing environmental awareness to the children in this period. Because science and nature activities include activities to gain environmental awareness and provide important contributions to helping children gain environmental awareness. The study was conducted with a total of 60 students studying at pre-school institutions in Karatay district of Konya. The data of the study were collected during the second semester of the 2015-2016 academic year. The environmental pollution awareness scale was used as data collection tool which was prepared by the researcher in preschool children, pre - test before the experimental process, and post - test after the experimental process. Analysis of the research data was performed by the SPSS program's Dependent t test technique. As a result of the research, a significant difference was found in favor of the experimental group according to the environmental pollution awareness scale success post test scores in preschool children.