Lise öğrencilerinin görsel sanat derslerindeki kazanımları, tutumları ve düşünme stillerinin çok yönlü incelenmesi
Multi-dimensional investigation of high school students' achievements, attitudes and thinking skills in visual arts courses
- Tez No: 493110
- Danışmanlar: PROF. TÜRKAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Dersi, Tutum Düşünme Stilleri, Başarı Durumu, Ders Kazanımları, Visual Art Lesson, Attitude, Thinking Styles, Success, Lesson Acquisitions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde lise öğrencilerinin görsel sanatlar dersindeki kazanımları, düşünme stilleri ile derse yönelik tutumları çok yönlü olarak incelenmiştir. Bu amaçla öğrencilerin görsel sanatlar dersinde aktif olarak kullandıkları düşünme stilleri; okul türü, cinsiyet, sınıf düzeyi ve başarı durumlarına göre lise öğrencilerinin görsel sanatlar dersindeki tutum ve kazanımları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır Bu araştırmada yöntem olarak karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı devlet ve özel liselerde 9-11.. sınıflarda öğrenim gören öğrenciler üzerinde yürütülen bu çalışmada toplam 200 öğrenciye ölçekler uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında 'Kişisel Bilgi Formu', 'Görsel Sanatlar Dersi Kazanım Ölçeği', 'Görsel Sanatlar Dersine Yönelik Tutum Ölçeği' ve 'Düşünme Stilleri Envanteri' uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, korelasyonu katsayısı, t testi ve varyans analizi teknikleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the achievements of high school students in visual arts lessons, their thinking styles and attitudes towards the lessons were examined in a multi-faceted way. For this purpose, the attitudes and achievements of high school students in the visual arts course were compared according to the students' thinking styles which they use actively in visual art course, their school type, gender, class level and achievement status. In this study, comparative relational search model was used. The scales were applied to 200 student attending 9th to 10th grades in the state and private high schools affiliated to Konya Provincial Directorate of National Education. In order to collect data 'Personal Information Form', 'Viusal Art Course Achievement Scale', "Viusal Art Attitude Scale' and 'Thinking Styles Inventory' were applied. Arithmetic mean, standard deviation, correlation coefficient, t test and variance analysis techniques were used in the analysis of the obtained data.