Öğrencilerin rutin ve rutin olmayan matematik problemi çözme başarıları ile kolb öğrenme stilleri arasındaki ilişki
The relationship between kolb learning styles with the routine and non-routine mathematics problem-solving success of students
- Tez No: 493147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL KABLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rutin Problemler, Rutin Olmayan Problemler, Problem Çözme Başarısı, Kolb Öğrenme Stili, Routine Problems, Non-Routine Problems, Problem Solving Success, Kolb Learning Style
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin rutin ve rutin olmayan problem çözme başarıları ile Kolb öğrenme stilleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Yapılan araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Kocaeli ilinin İzmit ilçesinde bulunan 4 farklı okuldan 356 ortaokul 8. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcıların % 49,2'si kız, % 50,8'i erkektir. Veriler bu okullardaki 12 sınıftan toplanmıştır. Her sınıfta yaklaşık olarak 30 öğrenci bulunmaktadır ve yaş ortalamaları 14 tür. Katılımcı tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığı öğretim programını takip etmekte ve aynı yayınevine ait Matematik kitabını kullanmaktadırlar. Araştırmada Kolb'un Öğrenme Stili Envanteri (LSI) (V.3), rutin problemler başarı testi ve rutin olmayan problemler başarı testi uygulanmıştır. Araştırmada örneklemi oluşturan öğrencilerinin anket sorularına içtenlikle cevap verdiği varsayılmıştır. Kolb Öğrenme Stilleri Envanteri'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları daha önceki çalışmalarda yapılmış ve güvenirlik katsayıları 0,71 ile 0,84 arasında bulunmuştur. Araştırma sonucunda; Özümseyen öğrenme stiline sahip bireylerin rutin problemlerde değiştiren öğrenme stiline sahip bireylerden, yerleştiren öğrenme stiline sahip bireylerin rutin olmayan problem çözme başarısının değiştiren öğrenme stiline sahip bireylerden daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca, rutin olan problemleri çözme başarısı ile soyut kavramsallaştırma ve işlem öğrenme modları arasında, rutin olmayan problem çözme başarısı ile soyut kavramsallaştırma, aktif yaşantı ve işlem öğrenme modları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the relationship between the routine and non-routine problem-solving success of 8th-grade students in secondary school with Kolb Learning Styles. Relational search model was used in this ascertainment. The Sample of this study was 356 secondary 8th-grade students from four different schools located in the province of İzmit in Kocaeli, in the academic year 2015-2016. %49,2 of the participants were female and %50,8 were male. The data were collected from 12 classes in these schools. There are about 30 students in each class and the average age is 14. All the students from those schools follow the Ministry of Education Curriculum and use the mathematics book of the same publishing. Kolb's Learning Style Inventory (LSI) (V.3), routine problem achievement test and non-routine problem achievement test were applied in this study. It is assumed that the students have been responded sincerely to the survey questions. The performance and the reliability studies of the Kolb Learning Style Inventory were conducted as in previous studies before were found between 0,71 and 0,84. As a result of this research; Individuals with assimilated learning styles were found to have higher learning disabilities than those who had a non-routine problem-solving ability, compared to individuals with a learning style that changed in routine problems. The research also found positive relationships between non-routine problem-solving success and abstract conceptualization, active experience, and process learning modes between the success of solving routine problems and abstract conceptualization and processing learning modes.