İktisadi bir bakışla girişimcilik üzerine bir araştırma
A research on entrepreneurship with an economic an overview
  1. Tez No: 493152
  2. Yazar: ONUR KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BÜLENT KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Girişim, Girişimcilik, Ekonomik Kalkınma, İnsanlık, İnsanlığa Evrensel Fayda, Entrepreneur, Entrepreneurship, Economic Growth, Humanity, Universally Beneficial to Humanity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Girişimcilik faaliyeti iktisadi büyümenin önemli kaynaklarından birisidir. Girişimcilik faaliyetlerindeki artış trendi iktisadi büyümeyi de beraberinde getirmektedir. Gelişmiş ülkelerde iktisadi büyümeye, istihdama pozitif katkı sağlayacak olan girişimciliği teşvik edici düzenlemeler yapıldığı görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise girişimcilik tam anlamı ile teşvik edilmemekte ve ayrıca verim sağlanacak alanlara yönlendirilememektedir. Bu durum ise gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki iktisadi yapıda büyük farklılıklar meydana getirmektedir. Girişim ve girişimcilik, günümüzde işletme bilimi alanında yaygın olarak değerlendirilmesine karşın, bu çalışmada iktisadi açıdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Girişimciliğin tarihi, ortaya çıkışı ve psikolojik, felsefi, toplumsal, sosyo-ekonomik boyutları incelenmiştir. Girişimciliğin, makro ve mikro ekonomiye faydası ve\veya faydaları üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada girişimciliğin önünü açan ve girişimciliği teşvik eden iktisadi düzenlemeler ile uygulamalar üzerinde durulmuştur. Yine ayrıca girişimcilik faaliyetini yapan girişimcilerin yetiştirilmesi ve girişimcilik ruhunun ortaya çıkarılması için düzenleyici kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düştüğü belirtilmiştir. İktisadi düşüncelerin var olduğu sistemlerde girişimcilik faaliyetlerinin durumu değerlendirilmiştir. Değerlendirmelerin ve analizlerin neticesinde hangi iktisadi düşüncenin girişimcilik ile uyumlu olabileceği ve girişimciliğin uygulanması ile birlikte topluma sosyo-ekonomik bakımdan katkı sağlayabileceği üzerinde durulmuştur. Literatür incelemesinden sonra araştırma yolu kullanılmış olup, bahse konu araştırma Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ile anket şeklinde yapılmıştır. İlgili araştırmada veriler, 443 öğrenciye anket uygulanarak temin edilmiştir. Temin edilen veriler SPSS 17,0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre öğrencilerin girişimciliği genel olarak olumlu değerlendirdikleri gözlemlenmiştir. Ankete katılan katılımcıların % 63,8 yeterli devlet desteğinin olduğu görüşünü belirtmiştir. Yine katılımcıların % 76'sı yeterli sermayesi olursa girişimciliği tercih edebileceğini belirtmiştir. Bu iki sonuca göre şahısların girişimcilik yapmak istedikleri takdirde sermayeleri yetersiz olsa dahi devlet desteği ile yapabilecekleri sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Diğer bir sonuçta ankete katılanların % 59,8'i bürokratik engellerin olmaması durumunda girişimciliğe olumlu baktıklarını beyan etmişlerdir. Yapılan araştırmanın neticesinde temin edilen verilere göre, gençlerin girişimciliğe yönelmesinde devlet desteği, sermaye, bürokrasinin azaltılması, çevre ve aile gibi hususların önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship activity is one of the important sources of economic growth. Increasing trend in entrepreneurship activities leads to economic growth. It is seen that regulations are made to encourage entrepreneurship, which will make positive contributions for economic growth and employment in developed countries. In developing countries, on the other hand, entrepreneurship is not completely encouraged and cannot be canalized to efficient areas. This results with significant differences in economic structure between developed countries and developing countries. Although entrepreneur and entrepreneurship is commonly evaluated in the filed of business management nowadays, this study probes to make evaluations in terms of economics. This study analyses historical, psychological, philosophical, social and socioeconomic dimensions and occurrence of entrepreneurship. This study lays emphasis on benefit(s) of entrepreneurship in macro and micro economy. This study deliberates on economical regulations and implementations that paves the way for and encourage entrepreneurship. In addition, this study remarks that regulatory bodies and non-governmental organizations play important roles in training entrepreneurs, who carry out entrepreneurship activities, and bringing out entrepreneurialism. This study also evaluates the status of entrepreneurship activities in systems with ideas on economics. As a result of evaluations and analyses, we focused on ideas on economics that correspond to entrepreneurship and socioeconomic contribution to the community through implementation of entrepreneurship. After literature review, a research was conducted as a survey with students of Çukurova University Faculty of Economics and Administrative Sciences. Data was obtained by conducting the survey with 443 students in the related research. Using SPSS 17.0 Statistical Package Software, the obtained data was assessed. According to the result of the research, it was observed that the students evaluated entrepreneurship positively in general. 63.8% of the survey participants stated that there was sufficient state support for entrepreneurship. Again, 76% of the participants stated that they might prefer entrepreneurship, if they had sufficient capital. It is concluded according to these two results that these individuals may engage in entrepreneurship with state support, if they wish to do so, even if their capital is insufficient. As another result, 59.8% of the survey participants stated that they would see entrepreneurship positively, if there were not bureaucratic obstacles. According to the data obtained as a result of our research, we identified that there are important factors for young people to lean towards entrepreneurship such as state support, capital, eliminating bureaucracy, environment and family and etc.