Kamuda performans yönetiminin çalışanlar yönüyle işlevselliği: Devlet hastanelerinde çalışan hekimler kapsamında nitel bir araştırma
The functionality of performance management in terms of public servants: A qualitative research in the scope of state hospitals
- Tez No: 493151
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Kamu Yönetimi, Hospitals, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Yönetimi, Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi, Kamuda Performans Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Performans, Performance, Performance Management, Performance Based Additional Payment System, Performance Management in the Public Sector, Performance in Health Care Organizations
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son yıllarda kamu sektöründe gerçekleştirilen yeniden yapılanma ve reform çalışmalarıyla insan kaynağının önemi daha da vurgulanmaya başlanmıştır. İnsana verilen değerin artmasıyla mevcut sistemdeki eksikliklerin farkına varılmış, yeni yönetim sistemleri arayışı başlamıştır. Bu arayışların neticesinde özel sektörde uzun yıllardır uygulanan performans yönetim sistemini, kamu sektörüne de uyarlanmasına karar verilmiştir. Performans yönetimi hem kurumun, hem de çalışanın performansının en üst düzeye çıkarılmasını hedefleyen çok boyutlu bir yönetim biçimidir. Performans yönetiminin en önemli unsuru performans değerlendirmedir. Performans değerlendirme sayesinde, çalışan kendini tanır, geliştirmesi gereken eksiklikleri fark eder, daha etkin ve verimli bir çalışma kapasitesine ulaşır. Bu çalışmada 'Kamu hastanelerinde çalışan hekimler açısından performans yönetimi işlevsel midir?' sorusuna yanıt aranmıştır. Ayrıca performans yönetiminin getirisi olarak karşımıza çıkan performansa dayalı ücret sistemi de incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, basit tesadüfi yöntemle seçilen Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanelerinde çalışan hekimler üzerinde nitel araştırma yapılmış, ulaşılan veriler yorumlanarak, kamuda uygulanan performans yönetiminin işlevselliği ve hekimlerin performansa dayalı ücret sistemlerine olan yaklaşımları değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda sistemin olumsuz çıktılarının, olumlu kazanımlarından daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the importance of human resources has been further emphasized through the restructuring and reform efforts carried out in the public sector. With the increase in the value given to people, the deficiencies in the current system have been realized and the search for new management systems has begun. At the end of these searches, it was decided to adapt the performance management system implemented in the private sector to the public sector. Performance management is a multi-dimensional form of management that aims at maximizing the performance of both the organization and the employee. The most important element of performance management is performance evaluation. Through performance evaluation, the employee recognizes himself / herself, realizes the deficiencies he / she needs to develop, achieves a more efficient and efficient working capacity. In this study, is 'Performance Management functional for physicians working in public hospitals?' the answer to the question is sought. In addition, performance based wage system which is the result of performance management was examined. As a result of the study, qualitative research was carried out on physicians working in public hospitals affiliated connected to Ministry of Health, which was chosen by simple coincidence method. The data were interpreted. The function of performance management applied in public hospitals and the approach of physicians to performance-based wage systems were evaluated. As a result of the evaluation, it was concluded that the negative outcomes of the system were higher than the positive results.