Göç etmiş bireyler üzerindeki fiziksel çevre etkeninin değerlendirilmesi: Türközü ve Tuzluçayır mahalleleri örneği
Evaluation of physical envişronhmental facts of migrated individuals: The case of Türközü and Tuzluçayir quarters
  1. Tez No: 493158
  2. Yazar: HAKAN ALPASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖRGEN UĞURLU AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İç Göç, Fiziksel Çevre, Çevresi İçinde Birey, Internal Migration, Physical Environment, Individual In His/Her Environment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı Ankara ili Mamak ilçesine bağlı Tuzluçayır ve Türközü mahallerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge'lerinden göç etmiş bireylerin fiziksel çevre ve mekanla olan etkileşimlerini incelemektir. Bu kapsamda katılımcıların fiziksel çevre ve mekan ile olan deneyimleri, kalınan mekanın içselleştirilme ve sahiplenme durumları çeşitli dinamikler göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Nitel yöntemle yapılan çalışmada iki mahalleden toplamda 20 kişi ile görüşülmüştür. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu düzenlenmeden önce, alanda çalışan akademisyenlerin fikirleri alınmış ve ilgili yazın incelenmiştir. İki kişiyle ön görüşme yapıldıktan sonra görüşme formunun son hali elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen en önemli bulgu; katılımcıların neredeyse tamamının Ankara'yı sahiplenmediği, burada yaşamaktan memnun olmadığıdır. Bu sonuçta dikkat çeken nokta ise; Ankara'da kalma süresinin katılımcıların mekana dair aidiyet kurmasında bir etken olamaması hususudur. İmkanlarının olması durumunda kendi memleketlerine döneceğini ifade eden katılımcıların çoğunlukta olması, şu an kalınan mekanın sahiplenilmemesini de açıklar niteliktedir. Göç etmeden önceki mekana ve fiziksel çevreye yüklenen anlamın, sahiplenme boyutunun Ankara'da hissedilememesi, katılımcıların sosyal hayatlarına yansımış gözükmektedir. Genellikle kırsal bölgelerden göç eden katılımcılar, önceki yaşamlarında fiziksel ve sosyal çevreleriyle olan ilişkilerini Ankara'da bulamamaktan kaynaklı olarak zamanlarının çoğunu evlerde geçirmektedirler. Evlerin içinde“kendi”gibi Doğu ve Güneydoğu Bölge'lerinden gelen insanlarla zaman geçirdiklerini belirten birçok katılımcının olması, araştırmanın sosyalleşme mekanlarının Ankara'ya göç edenler açısından sınırlı olması sonucuna ulaşmasında etkili olmuştur. Fiziksel çevre düzenlemelerine yönelik katılımcılardan elde edilen önerilerin, hem göç yazınına hem de sosyal hizmet alanına bir perspektif sunması ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the interaction of individuals with the physical environment and space that migrated from the Eastern and Southeastern Anatolia Regions to Tuzluçayır and Türközü neighborhood of Mamak district of Ankara province.Within this scope, the participants' experiences with the physical environment and space, the internalization and ownership of the living space have been examined in consideration of various dynamics. In the study conducted by the qualitative method, a total of 20 people from two localities were interviewed. In the context of the research, semi-structured interview form was used as data collection tool. Before the interview form was organized, the opinions of the academicians working in the field were taken and the relevant text was examined. After the pre-interview with two persons, the final form of the interview form was obtained. The most important finding obtained as a result of the research; almost all of the participants do not own Ankara, and they are not satisfied from life here. The point that draws attention to this result is; the length of stay in Ankara can not be a factor in establishing a belonging to the place. The participants who declare that they will return to their hometown if they have facilities are in the majority and this also reveals that they do not own the current place. The ownership dimension of the meaning that is loaded on the space and the physical environment before migration can not be felt in Ankara reflected in the participants' social lives. Participants who have migrated from rural areas generally spend most of their time in their homes because of their lack of relationship with their physical and social environment in their previous lives in Ankara. The presence of many participants indicating that they were spending time in their houses with people from the East and South East regions, such as“self”, has been effective in achieving results of socialization spaces are limited in terms of immigrants to Ankara. It is hoped that proposals obtained from participants about physical environmental regulations will provide a perspective on both migration literature and social work field.