Almanya'da alevi toplumunun örgütlenmesi bağlamında Ludwigsburg Alevi Kültür Merkezi örneği
Ludwigsburg Alevi Cultural Centre as an example in the context of organisation of alevi community in Germany
- Tez No: 493159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖRGEN UĞURLU AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Almanya'ya göç, Alevilik, kimlik örgütlenmesi, kimlik, Migration to Germany, Alevism, Identity Organisation, Identity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya tekrar kalkınabilmek için ülkeye yabancı işgücü çağırmıştır. Bu çağrıya yanıt veren ülkelerden biri Türkiye'dir. Özellikle 1960'lı yıllarda Türkiye'den Almanya'ya yoğun bir işçi göçü yaşanmıştır. Söz konusu işçi göçü geçici olarak planlansa da daha sonraki yıllarda Türkiyeli işçilerin büyük çoğunluğu Türkiye'ye geri dönmemiştir. Bu kişiler, ilerleyen yıllarda da aile birleşimleri yoluyla ailelerini de yanlarına almışlardır. Böylelikle göçmen işçilerin aileleri de Almanya'da kalıcı olmuştur. Türkiye'den Almanya'ya göç sürecinde göçmen topluluğu içerisinde Aleviler de vardır. Aleviler, göçün ilk yıllarında çeşitli nedenlerle örgütlenememişlerdir. Göçülen ülkeye ve ülkenin koşullarına yabancı olmanın yanı sıra göçmenlerin kendilerini farklı örgütlerde ifade etmeyi tercih etmesi de Almanya'da Alevi örgütlenmesini geciktiren faktörlerdendir. Daha sonraki yıllarda kimlik siyasetinin yükselmesi ve yeni jenerasyonların Almanya'da doğmasıyla beraber, Aleviler Alevi kimliği çerçevesinde örgütlenmişlerdir. Bu örgütlenmeler Alevilerin dini ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamalarına ve kimliklerini yeni jenerasyonlara aktarmalarına yardımcı olmuştur. Bu tez çalışması Ludwigsburg Alevi Kültür Merkezi üzerine yazılmıştır. Söz konusu derneğin kuruluş yılları incelenmiş, derneğin kuruluş atmosferi ve özgün özellikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda derneğin geçmiş ve güncel faaliyetleri incelenmiş; Türkiye ve Almanya ile ilişkisi araştırılmıştır. Dolayısıyla genelde Almanya'daki Alevilerin, özelde ise Ludwigsburg Alevi Kültür Merkezi derneğinin göç, diaspora, entegrasyon, asimilasyon ve siyasetle ilgili düşünceleri ve eylemleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Kısacası dernek özelinde Aleviliğin Almanya'da yeni konumu anlaşılmaya çalışılmış, Aleviliğin Almanya'da kamusal alandaki temsiliyetinin gün geçtikçe iyileştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, Germany faced a great devastation. To be able to redevelop the country, foreign workers were called. Many workers migrated from Turkey to Germany, especially in 1960s. Though the demand for the subject matter labour immigration was temporary, the majority of the workers from Turkey didn't go back to their homeland. They preferred to stay in Germany which was their new living space and they brought their families through family reunification in the following years. In this way, the families of immigrant workers stayed in Germany. There were the Alevis among the ones who migrated from Turkey to Germany, too. In the first years after their immigration, the Alevis couldn't be organized because of several reasons. Moreover, apart from being stranger to the migrated country and the conditions of it, another reason which postponed the Alevis' organisational process in Germany is that the immigrants preferred to participate in different organisations. Afterwards, together with the rise of identity politics and the new generations born in Germany, the Alevis were organised within the frame of Alevi identity. These organisations helped the Alevis to meet their cultural needs and to pass their cultural identities to the next generations. This dissertation focuses on Ludwigsburg Alevi Cultural Centre. The establishment years of the subject matter association are investigated, the atmosphere in which the association was established and unique characteristics of it are tried to be understood. In this regard, former and current activities of the association are investigated and its relation with Turkey and Germany is examined. Therefore, the thoughts and activities of Ludwigsburg Alevi Cultural Centre, and of Alevis in Germany in general, about migration, diaspora, integration, assimilation and politics are tried to be understood. In short, the new position of Alevism in Germany is tried to be understood by studying Ludwigsburg Alevi Cultural Centre and it is deduced that the public representation of Alevism in Germany has prospered in time.