Göğüs duvar defomitesi olan hastaların omurgalarının sagital ve spinoplevik parametrelerinin analizi
Analysis of sagital and spinoplevic parameters of the patients with chest wall deformites
  1. Tez No: 493179
  2. Yazar: TURAL KHALILOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs duvar deformiteleri, pektus ekskavatum, pektus karinatum, sagital parametre, spinopelvik parametre, Chest wall deformity, pectus excavatum, pectus carinatum, sagital parmeters, spinopelvik parameters
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
İnsan vücudunda göğüs duvarı, omurga ve pelvis uyum halindedir. Bu uyum, sağlıklı insanın minumun enerji sarf ederek dik posziyonda durmasına olanak sağlar. Göğüs deformiteleri ile omurga deformitelerinin birlikteliği yüksektir. Spinopelvik parametreler omurga deformitelerinin etyopatogenezinde önemi çalışmalarda bildirilmiştir. Ancak göğüs duvarı deformitesinin (pektus ekskavatum, pektus karinatum), omurganın sagital ve spinopelvik parametreler üzerine etkisi ile ilgili literatürde çalışma yoktur. Amaç göğüs duvar deformitesinin omurganın sagital ve spinopelvik parametrelerle ilişkisini bulmaktır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 01.02.2017-31.04.2017 tarihleri arasında göğüs duvarı deformitesi nedeniyle Göğüs Cerrahisi Polikliniğine başvurmuş olan 59 hasta ve kontrol grubu olarak Çocuk Gelişim Polikliniğine başvurmuş omurga ve göğüs deformitesi olmayan 30 kişi (toplam 89) retrospektif olarak değerlendririldi. Göğüs duvar deformitesine sahip olan hastalar pektus ekskavatum ve pektus karinatum olarak 2 gruba ayrıldı. Pektus ekskavatum ve pektus karinatumlu hastalarda koronal planda cobb yöntemityle skolyoz açıları ölçülerek, skolyozu olan ve skolyozu olmayan olarak iki alt gruba ayıldı. Koronal planda 10 derecenin üzerindeki omurga eğrilikleri skolyoz olarak kabul edildi. Koronal planda - skolyoz, sagital planda – torakal kifoz, lomber lordoz ve sagital vertikal aks, spinopelvik parametreler – pelvik insidans, pelvik tilt, sakal slop ve T1 pelvik açı ölçülüp, pektus ekskavatum, pektus karinatum ve kontrol grubları arasında karşılaştırıldı. Pektus ekskavatum, pektus karinatum ve kontrol gurubları arasında sagital (torakal kifoz- T2-T5, T5-T12, lomber lordoz L1-S1, sagital vertikal aks) ve spinopelvik parametrelerinin (Pİ, PT, SS ve T1 pelvik açı) farklı olup olmadığı araştırıldı. Göğüs duvar deformitelerinden pektus ekskavatum ve pektus karinatumun omurgada spinopelvik parametreleri değişmediği saptandı. Sagital parametrelerden ise lomber lordoz ve torakal kifozun pektus karinatumlu hastalardaki açı değerleri kontrol grubuna göre arttığı saptandı. Sagital parametrelerden üst torasik kifoz (T2-T5), orta/alt torasik kifoz (T5-T12) açısının pektus ekskavatum ve karinatumlu hastalarda kontrol grubuna göre istatistikel olarak anlamlı düzeyde arttığı tespit edildi. Göğüs duvarı deformitelerinden pektus karinatum, pektus ekskavatumda spinopelvik parametreler farklı değildir. Pektus karinatumda ise sagital parametrelerden lomber lordoz ve torakal kifoz fazladır.
Özet (Çeviri)
Chest wall, spine and pelvic structures of the body are in full cooperation to each other. This cooperation enables the erect posture of the healthy person with minimum energy expenditure. Coincidence rate of spine and chest wall deformities are high. The role of spinopelvic parameters in ethiopathogenesis of spine deformities have been demonstrated. However, no study exits about the impact of chest wall deformities (pectus excavatum, pctus carinatum) to sagital and spinopelvic parameters of the spine. The aim of this study is to assess the relationship between chest wall deformity and sagital - spinopelvic parameters of the spine. Total of 89 patients (59 patients with chest wall deformity; 30 patients - control group) are retrospectively reviewed, who are admitted to Thoracic Surgery Outpatient Clinic of Marmara University Hospital between 01.02.2017- 31.04.2017. Three groups (pectus excavatum, pectus carinatum, control group) are compared to each other in terms of coronal deformity (scoliosis), sagital paramaters (thoracal kyphosis [T2-T5, T5-T12], lumbar lordosis [L1 - S1], sagittal vertical axe) and spinopelvic parameters (pelvic incidence, pelvic tilt, sakral slope, T1 pelvic angle). Additionally, 59 patients with chest wall deformity are allocated into two groups (pectus excavatum, pectus carinatum). Two subgroups are made in these two groups according to presence of scoliosis. Scoliosis is defined as coronal spinal curvature with Cobb angle> 10° in skeletally mature patients. Statistical differences between main groups (pectus excavatum, pectus carinatum, control) and subgroups (presence/absence of scoliosis) were determined according to coronal,sagital and spinopelvic paramaters. The presence of chest wall deformities does not result in significantly different changes in spinopelvic parameters; however sagital parameters lumbar lordosis (L1-S1), proximal thoracic kyphosis (T2-T5),main thoracic kyphosis (T5-T12) are higher in patients with chest wall deformity compared to control group. The type of chest wall deformity does not result in a change in spinopelvic parameters; however sagital parameters (lumbar lordosis, thoracal kyphosis) are higher in patients with pectus carinatum compared to pectus excavatum and control.