Meme kanseri hastalarında hormon reseptörü durumu ile jinekoid pelvis tipi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between hormone receptor situation and gynecoid pelvis type in breast cancer
  1. Tez No: 493180
  2. Yazar: MERVE POYRAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, östrojen, hormon reseptörü, pelvis tipleri, Breast cancer, estrogen, hormone receptor, pelvis types
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup, kanser ölümlerinin de önde gelen sebebidir. Östrojenler, meme kanserinin gelişmesinde ve büyümesinde rol oynarlar. Diğer taraftan osteoblastik ve osteklastik hücrelere etki ederek iskelet gelişiminde de önemli etkileri mevcuttur. Pelvis kemiğinde cinsiyete özgü belirgin farklılıklar görülür ve kadınlarda en sık görülen pelvis tipi jinekoid pelvistir. Çalışmamızın amacı hormon reseptörü pozitifliği ile kemik pelvis tipi ilişkisini incelemektir., Bu çalışmaya HR durumu bilinen ve batın/pelvis bilgisayarlı tomografisi (BT) görüntüleri olan 184 hasta alınmıştır. Üç boyutlu rekonstrüksiyonları ile daha önceden belirlenen parametreler ölçülerek pelvis tipinin jinekoid veya non-jinekoid olduğu belirlenmiştir. Pelvis tipi ile hastaların demografik özellikleri ve tümör özellikleri karşılaştırılmıştır. Jinekoid pelvis oranı; östrojen reseptörü pozitif/negatif (ÖR +/-), ve progesteron reseptörü pozitif/negatif (PR +/-) olan hastalarda sırasıyla %56 / %60 (p=0,6) ve %55 / %60 (p=0,53) şeklinde saptandı. Üçlü negatif meme kanseri (TNBC) grubunda %50 oranında jinekoid pelvis görülürken, Üçlü negatif olmayanlardaki oran %58 bulundu (p=0,5). Bilgimiz dahilinde bu araştırma, meme kanseri ve pelvis tipi ilişkisini inceleyen literatürdeki ilk çalışmadır. Veri toplama aşaması öncesinde güç analizi ile alınması gereken hasta sayısı hesaplanmış ancak çalışmada bu sayıya ulaşılamamıştır. HR durumuna göre pelvis tipi sıklığında anlamlı değişiklik bulunmaması hasta sayımızın yetersiz oluşuyla ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer in women and the leading cause of cancer deaths. Estrogens have a role in the development and growth of breast cancer. There are significant effects of estrogen on skeletal development by acting on osteoblastic/clastic cells. There are distinct sex-specific differences in the pelvic bone and the most common is“gynecoid pelvis type”in women. Aim of our work is to evaluate whether there is an increased frequency of gynecoid pelvis in hormone receptor positive (HR +) breast cancer patients. We included 184 patients with known HR status and who had computerized tomography (CT) of abdomen/pelvis images. Three-dimensional reconstructions of CT images were done and pelvis type was defined as“gynecoid”or“non-gynecoid”according to pre-defined criteria that was published in the literature. Patients' demographic data and tumor characteristics were compared with the pelvis type. The rate of gynecoid pelvis was 56% and 60% (p=0.6) in ER positive and negative patients, respectively. The rate of gynecoid pelvis was 55% and 60% (p= 0.53) in patients with PR positive and negative patients, respectively. The rate gynecoid pelvis was 50% in triple negative breast cancer (TNBC) patients, whereas it was %58 in the non-TNBC group (p=0.5). To the best of our knowledge, our study is the first in literature that questioned association of breast cancer biological subgroups and pelvis types. Although a power analysis was performed to decide the optimal sample size we could not reach that number due to several reasons. The lack of significant association between pelvic type and HR status may be related to inadequate sample size.