Birinci basamakta hipertansiyon tanısında üç yöntemin karşılaştırılması
The comparison of three methods in hypertension diagnosis in primary care
  1. Tez No: 493207
  2. Yazar: ÜMMÜ GÜLSÜM AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Basamak, Hipertansiyon, Tanı, Ambulatuar Ölçüm, primary care, hypertension, diagnosis, ambulatory measurement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Hipertansiyon birinci basamakta oldukça sık görülmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, ofis ve evde kan basıncı ölçüm yöntemlerini ambulatuar ölçüm yöntemi ile karşılaştırmak ve birinci basamakta hangi yöntemin kullanılabilir olduğunu belirlemek. Yöntem: Bu çalışmaya aile hekimliği polikliniğine başvuran ve TA ≥ 140/90 olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hastalara üç ofis ölçümü, 7 gün sabah akşam olmak üzere evde ölçüm ve 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümü yapılmıştır. Ambulatuar kan basıncı ölçümü ile sınır değeri aşan kan basıncı yüzdeleri, dipper ve non-dipper yüzdeleri elde edildi. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından finanse edilmiştir (ERUBAP, Proje No: TTU-2016-6645). Bulgular ve Sonuç: Bu çalışma eylül-aralık 2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya katılan 29 kişinin % 82.8'i kadın, % 17.2' si erkekti. Yaş ortalaması 50.65 idi. En sık meslek ev hanımı (% 62.1), ikinci sırada ise memurlar (%13.1) vardı.hastaların % 13.8'I sigara içiyordu. Ofis ölçümlerinin % 48.2'inde sistolik hipertansiyon, %62.0'sinde diyastolik hipertansiyon, ev ölçümlerinde %48.2 sistolik hipertansiyon ve % 37.9 diyastolik hipertansiyon tespit edilmişken, ambulatuar ölçümlerde % 24.1 sistolik hipertansiyon ve %51.7 diyastolik hipertansiyon tespit edilmiştir. Bu çalışma ev ölçümlerinin, ofis ölçümlerine göre ambulatuar ölçümlerle daha uyumlu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hypertension is very common in primary care patients. The aim of this study was to compare the office and home blood pressure measurements with 24 hours ambulatory blood pressure measurement and decide about method which could be used in primary care. Methods: This study was performed in a performed on primary care patients. Patients who had blood pressure measurements 140/90 mm Hg and over were included in the study. Subjects with initial high blood pressure were evaluated by using three office measurements, seven days home blood pressure measurement and 24 hours ambulatory blood pressure measurement. The ambulatory blood pressure gave us the percentage of measurements exceeding the normal blood pressure, non-dipper and dipper blood pressure values. This study was funded by the Scientific Research Council of Erciyes University (ERUBAP, Project No. TTU-2016-6645). Results: The study started in september 2016 and ended in December 2016. Of the 29 subjects, 82.8% were women and 17.2 were men. The mean age was 50.65. The most common occupation was housewives with 62.1% followed by 13.1% government employees. Of the subjects 13.8% were smoking. Office measurements revealed 48.2% systolic, 62.0% diastolic hypertensive values, whereas these were 48.2% and 37.9% for home measurements and 24.1% and 51.7% for ambulatory measurements. Conclusion: The results of this study demonstrated that the mean value of the home measurements were more compliant with the ambulatory blood pressure measurements than office measurements in the diagnosis of hypertension.