Sağlıklı erişkin bireylerde yapılan işitsel beyin sapı cevapları ölçümlerinde LS CE-chirp uyaran ve CE-chirp uyaran cevaplarının karşılaştırılması
Comparison of ls ce-chirp versus ce-chirp abr results in healty subjects
- Tez No: 493234
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SEYRA ERBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitsel beyinsapı cevapları (ABR), CE-Chirp, LS CE-Chirp, Auditory brainstem responses (ABR), CE-Chirp
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Chirp uyaranlar, daha fazla nöral senkronizasyon sağlayarak işitsel beyinsapı cevap amplitütlerinin arttırılması hedeflenerek oluşturulmuş akustik ses uyaranlarıdır. Cevap amplitütlerinin artması işitsel beyin sapı cevaplarında özellikle V. dalganın kolay ve hızlı bir şekilde tespitinin yapılmasını sağlamakta ve buna bağlı olarak test hızı artmaktadır. Son yıllarda geliştirilen CE-Chirp ve LS CE-Chirp uyaranlar bunaörnektir. Bu çalışmada sağlıklı bireylerden CE–Chirp ve LS CE-Chirp uyaranlara karşı elde edilen işitsel beyin sapı cevaplarının karşılaştırması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod Bu çalışma, Başkent Üniversitesi Hastanesi KBB Kliniğinde (KA17/164 proje nolu, 26/07/2017 tarih ve 17/160 sayılı karar ile) etik kurul onayı alınarak yapılmıştır. Çalışma grubuna 18 – 40 yaş arasında normal işitmeye sahip, 14 kadın (28 kulak) ve 9 erkek (18 kulak), toplam 23 kişi (46 kulak) dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen gönüllü bireylerin ayrıntılı bir anamnezi alınmış, kulak burun boğaz muayenesi yapılarak herhnagi bir patoloji saptanmamış, odyometri testi ve akustik immitansmetri ölçümleri yapılıp işitmesinin normal olduğu görülmüş ve gönüllülerin test kriterlerine uygun olduğu ispatlandıktan sonra ABR testleri yapılmıştır. ABR testi CE-Chirp ve LS CE-Chirp uyaranlar verilerek 80,60,40 ve 20 dB nHL şiddetlerinde yapılmıştır.Elde edilen veriler, verilerin dağılımına uygun olarak istatistiksel yöntemler ile değerlendirilmiştir. Bulgular 80 dB nHL'de CE Chirp ve LS CE-Chirp uyaranların I., III. ve V. dalga latansları ve I. ve III. dalgaların amplitütlerinde istatistiksel farklılıklar izlenirken, V. dalganın amplitütünde istatistiksel bir farklılık izlenmemiştir. 80 dB nHL şiddetinde interpik latansları (I-III,III-V ve IV) farkı karşılaştırıldığında I-III arasında istatistiksel anlamlı farklılık izlenmezken, III-V ve I-V arasında istatistiksel anlamlı fark tespit edilmiştir. 60, 40 ve 20 dB nHL şiddetinde yapılan ölçümlerde tüm dalga latansları ve amplitütleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmemiştir. Sonuç LS CE-Chirp uyaranlar işitme eşiğinin değerlendirilmesinde etkilidir. Çalışmamızda LS CE CHRIP latans ve amplitüt değerlerinin yüksek şiddetlerde CE-CHIRP e göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Düşük şiddetlerde her iki uyaran arasında herhangi bir üstünlük izlenmemiş ve literatürle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chirps are acoustic stimuluses generated to increase the amplitudes arising from brain stem responses by increasing the neural syncronization. With the increase of response amplitudes, V. wave can be detected faster and easier and the duration of testing is shortened. CE-Chirp and LS CE-Chirp are stimuluses which are developed for this purpose. In this study, CE-Chirp and LS CE-Chirp stimulus responses are compared in ABR's. Material&Method This study is done by the confirmation of ethical committee approval in Baskent University hospital ENT clinic (Project no: KA17/164, Date of issue 26.07.2017, Decision no: 17/160). Work group was consist of 14 Woman (28 ears) and 9 Man (18 ears), with the age range of 18-40, normal hearing total of 23 subjects. All the subjects detailed anemnesis were taken, examined by ENT, audiometry and tympanometry testings were done showing no pathologies and then subjects were tested with ABR. ABR testing was performed with 80, 60, 40 and 20 dB nHL levels using CE-Chirp and LS CE-Chirp stimuluses. The results acquired were evaluated by statistical methods according to the distribution of the data. Results There were statistically significant differences with 80dB nHL CE-Chirp & LS CEChirp stimulus responses for I., III. & V. latencies and I. & III. amplitudes, but no statistically significance was observed for V. wave amplitude. At 80 dB nHL interpeak latency (I-III, III-V & I-V) differences were evaluated and there was no statistically viii significant difference for I-III, but for III-V & I-V statistically significance was observed. For the rest 60, 40 and 20 dB nHL levels, there were no statistically significant values for the all response latencies and amplitudes. Conclusion LS CE-Chirp stimulus is valuable for hearing threshold examination. Within this study, latency and amplitude responses were higher for LS CE-Chirp with high stimulus levels compared to CE-Chirp. For lower stimulus levels there was no significant supremecy in between two stimuluses and results acquired were complying with the literatüre