Doğum eylemini başlatmada doğal yöntemlerin etkisi: Hurma tüketimi ve meme ucu uyarısı
The effect of natural methods on induction of labor: Consumption of date fruit and nipple stimulation
- Tez No: 493247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY RATHFISCH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum eylemi indüksiyonu, augmentasyon, hurma, meme ucu uyarısı, sezaryen, Induction of Labor, augmentation, date fruit, nipple stimulation, caesarean section
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Partovi Meran, H.E. (2018). Doğum Eylemini Başlatmada Doğal Yöntemlerin Etkisi: Hurma Tüketimi ve Meme Ucu Uyarısı. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Bu araştırma, gebelerde hurma tüketimi ve meme ucu uyarısının doğum eylemini başlatmadaki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma randomize kontrollü olarak tasarlandı. Örneklemi, Ekim 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında İstanbul'daki bir devlet hastanesine başvuran ve araştıma kriterlerini sağlayan gebeler oluşturdu. 198 gebe hurma, meme ve kontrol gruplarına eşit sayıda randomize olarak atandı. 37. gebelik haftasından itibaren doğum eylemi başlayana kadar, hurma grubuna günde 6 adet kuru hurma tüketimi, meme grubuna günde 6 dakika meme ucu uyarısı uygulatıldı. Kontrol grubu için herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Hurma, meme ve kontrol grubundaki gebelerin 37. gebelik haftasından doğum eylemi başlayana kadar haftalık olarak gebelik ve doğum eylemine ilişkin deneyimleri bir forma kaydettirildi. Araştırma verilerinin analizi istatistik paket programında yapıldı. Veri analizinde; tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, One Way Anova testi, Kruskal-Wallis Varyans Analizi testi, Pearson Ki-kare testi uygulandı. Kontol grubundaki gebelere (%72,7) göre hurma (%93,9) ve meme grubundaki (%86,4) gebelerde doğum eyleminin spontan başlama oranı daha yüksekti (p=0,003). Hurma (39,43.±0,66 ), meme (39,57.±0,61) ve kontrol (39,86.±0,74) gruplarındaki gebelerin büyük bir bölümünün tam termde doğumu gerçekleşti. Hurma (%28,1) grubundaki gebelerin, kontrol (%66,7) ve meme (%43,1) grubundaki gebelere kıyasla daha az oranda augmentasyona maruz kaldığı saptandı (p=0,000). Sonuç olarak hurma tüketimi ve meme ucu uyarısının, gebelerde doğum eyleminin spontan başlama ve augmentasyon kullanım durumlarını olumlu anlamda etkilediği, doğumların büyük bir kısmının tam termde gerçekleşmesine katkıda bulunduğu ve olumsuz maternal ve fetal sonuçlara yol açmadığı görüldü. Hemşire ve ebelerin gebelere kontrollü bir şekilde kolaylıkla uygulatabileceği hurma tüketimi ve meme ucu uyarısı, perinatal sonuçlara olumlu katkı sağlayan nonfarmakolojik bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
Partovi Meran, H.E. (2018). The Effect of Natural Methods on Induction of Labor: Consumption of Date Fruit and Nipple Stimulation. Istanbul University Health Sciences Institute, Departmant of Gynecological Nursing, Doctoral Thesis. Istanbul. The study was conducted to determine the effect of consumption of date fruit and nipple stimulation on the onset of labor. The study was designed to be randomly controlled. The samples were applied to pregnant women satisfying the research criteria in a state hospital in Istanbul between October 2013 and June 2014. In this regards, 198 pregnant women were randomly assigned to the date fruit, nipple and control groups. From the 37th gestational age to the onset of labor, 6 date fruits were consumed per day by the date fruit group and the nipple stimulation was applied 6 minutes per day for the nipple group. No intervention was made for the control group. The experiences of pregnancy and the labor were recorded on a weekly basis from the 37th gestational age to the onset of labor in the date fruit, nipple and control groups. Analysis of the research data was performed using a statistical package program. In data analysis; descriptive statistical methods, One Way ANOVA test, Kruskal-Wallis ANOVA test, Pearson Chi-square test were employed. The spontaneous onset of labor was lower in the control group (72.7%) than in the date fruit group (93.9%) and in the nipple group (86.4%) (p = 0.003), respectively. The full term birth of a large part of the pregnancies in the date fruit (39.43 ± 0.66), nipple (39.57 ± 0.61) and control (39.86 ± 0.74) groups occurred. The results exhibited that pregnant women in group of date fuit (28.1%) was less exposed to augmentation than the pregnants in the the control group (66.7%) and nipple (43.1%) group (p = 0,000). It was concluded that date fruit consumption and nipple stimulation positively affected spontaneous onset and augmentation use in pregnant women, made contribution to the realization of a large part of births in full term and did not lead to negatively maternal and fetal outcomes. Finally, date fruit consumption and the nipple stimulation, which nurses and midwife can easily employ in the pregnancies, can be a nonpharmacologic method that contributes positively to perinatal outcomes.