Diyabetik ayak osteomyelitlerinin tanı ve takibinde inflamatuar belirteçlerin yeri
The role of inflammatory markers to diagnose and follow up diabetic foot osteomyelitis
  1. Tez No: 493381
  2. Yazar: BURAK DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARPER YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak, osteomyelit, inflamatuar belirteçler, C-reaktif protein, Eritrosit sedimentasyon hızı, Ayak, Ayak hastalıkları, Biyobelirteçler, C reaktif protein, Diabetes mellitus, Diabetik ayak, Eritrositler, Kan sedimentasyonu, Osteomiyelit, Teşhis, Diabetic foot, osteomyelitis, inflammatory markers, C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate, Foot, Foot diseases, Biomarkers, C reactive protein, Diabetes mellitus, Erythrocytes, Blood sedimentation, Diagnosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, diyabetik ayak osteomyelitlerinin tanı ve takiplerinde inflamatuar belirteçlerin yerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Ocak 2012 – Mayıs 2017 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı' nda diyabetik ayak yarası nedeniyle opere edilmiş olan 89 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların tıbbi kayıtları hastane otomasyon sisteminden incelenerek patoloji kayıtlarına ulaşıldı. Patoloji kayıtları incelenen hastalar osteomyelit ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrıldı. Operasyon öncesi tanı amaçlı, operasyon sonrası takip amaçlı 2 hafta ve 1 ay olmak üzere C-reaktif protein (CRP) ve Eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) değerleri incelendi. Preoperatif ESH değerleri osteomyelit grubunda kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,05). Yapılan ROC analizinde; pozitif sınır değeri(cut off) preoperatif ESH için 55,5 mm/saat olarak tespit edildi. CRP değerleri için cut off değeri tayin edilemedi. Preoperatif ESH için tespit edilen 55,5 mm/saat cut off değeri için; duyarlılık %95,3, özgüllük %87,5, PPV %95,3 ve NPV %87,5 olarak bulundu. Ostemyelit ve kontrol grubunda preoperatif CRP değerleri kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Zamana göre ESH ve CRP değerleri değerlendirildiğinde ise tedavi sonrası tüm zamanlarda ESH ve CRP değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düştüğü gözlendi. Bu çalışma ile diyabetik ayak osteomyelit tanısının konulmasında preoperatif ESH değerinin önemli bir parametre olduğu tespit edildi. Tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde ESH ve CRP düzey takibinin anlamlı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the role of inflammatory markers in diagnosis and follow up of diabetic foot osteomyelitis. A total of 89 patients with diabetic foot wounds operated between January 2012 and May 2017 at Cumhuriyet University Medical Faculty Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Department were included in the study. The histopathology records were obtained by examining medical records of the patients from the hospital automation system. Patients whose pathology records were examined were divided into two groups, as osteomyelitis group and as control group. C reactive protein (CRP) and erythrocyte sedimentation rate (ESR) values were studied preoperatively for diagnostic purposes, 2 weeks postoperatively and one month postoperatively for evaluating the effectiveness of the treatment. Preoperative ESR values were statistically significantly higher in the osteomyelitis group than in the control group (p<0.05). In the ROC analysis, the positive cut-off value was 55,5 mm/h for preoperative ESH. The cutoff value for CRP values could not be determined. For the cut-off value of 55,5 mm/h determined for preoperative ESH; sensitivity was 95,3%, specificity was 87,5%, PPV was 95,3% and NPV was 87,5%. When the preoperative CRP values were compared in the ostemyelitis and control group, no statistically significant difference was found (p> 0.05). When ESR and CRP values were evaluated according to the time, ESR and CRP values decreased at a statistically significant level at all times after treatment. It was determined that preoperative ESR value was an important parameter in the diagnosis of diabetic foot osteomyelitis. The evaluation of the response to treatment showed that the follow-up of ESR and CRP levels were significant.