Üst gastrointestinal endoskopide saptanan duodenum 2. kısımdaki beyaz noktalanmaların değerlendirilmesi
Evaluation of duodenum in second part of duodenum located scattered white spots detected in upper gastrointestinal endoscopy
  1. Tez No: 493382
  2. Yazar: ÖZGE KURTKULAĞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE ÖZLEM SAYGILI YÖNEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz nokta, duodenum, lenfanjiektazi, giardiazis, non-spesifik duodenit, White spot, duodenum, lymphangiectasia, giardiasis, non-specific duodenitis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
AMAÇ: Duedonumda görülen dağınık beyaz noktalar, üst gastrointestinal endoskopide nispeten nadir görülen endoskopik bir bulgudur. Literatürde beyaz noktaların tam olarak bir tanımı yoktur, endoskopistin tanımladığı görsel bir bulgudur. Beyaz noktalar, genellikle proksimal duodenumda diffüz olarak görülürler. Küçük beyaz noktalar özellikle intestinal lenfanjiektaziye sahip hastalarda beyaz villi ile birlikte görülebilir. Bu noktalar herhangi bir semptomu olmayan kişilerde de görülebilir. Literatürde, yapılan çalışmaların birinde beyaz noktalanması olan hastalardan alınan biyopsilerde en sık kronik non spesifik duodenit görülürken diğer bir çalışmada en sık intestinal lenfanjiektazi görülmüştür. Daha az sıklıkta ise giardiazis görüldüğü saptanmıştır. Bu araştırmanın amacı, üst gastrointestinal enkoskopide görülen duodenumdaki beyaz noktalanmalardan alınan biyopsi ile elde edilen histopatolojik tanılar ile prevelans çalışması oluşturmaktır. Ayrıca bu hastaların diyabetes mellitus (DM) gibi kronik hastalıkları olup olmadığına bakılması ve bu hastalıkların beyaz noktalar ile birlikteliğinin prevelansının da değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Günümüzde popüler olan nötrofil lenfosit oranı (NLO), platelet lenfosit oranı (PLO), ortalama platelet volüm (MPV), eritrosit dağılım genişliği (RDW) gibi kolay erişilebilen inflamatuvar belirteçlerin beyaz noktalanma ile ilgisi olup olmadığına da bakılması amaçlanmıştır. Ayrıca beyaz noktalanması olan hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik verileri de elde edilecektir. YÖNTEM: Çalışmamıza 2007-2017 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Endoskopi Ünitesi'nde yapılan üst endoskopi raporlarında duodenum 2. kısımda beyaz noktalanmaları olan hastalar dahil edilmiştir. Kontrol grubunda yer alan kişiler ise 2007-2017 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Endokopi Ünitesinde yapılan üst endoskopisinde beyaz noktalanma olmayan hastalar arasından körlemesine rastgele seçilmiştir. Üst endoskopide duodenum 2. kısımda beyaz noktalanması olan ve kontrol grubu hastalarının demografik verileri, endoskopik ve patolojik tanıları, kronik hastalıkları olup olmadığı ve tam kan sayımları medulla sistemi üzerinden temin edildi. BULGULAR: Bu çalışmada beyaz noktalanması bulunan hastaların 21'inde (%10,2) gastrik ülser bulunurken,kontrol grubunda ise 9'unda (%4,4) gastrik ülser bulunmuştur (p0,05). Mide biyopsi sonuçları olan atrofi, intestinal metaplazi, kronik gastrit, h.pylori açısından da beyaz noktalanması olan ve olmayan hastalar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Duodenal biyopsi sonuçları olan duodenum mukozası, non spesifik duodenit, giardiazis ve lenfanjiektazi görülmesi açısından beyaz noktalanması olan ve olmayan hastalar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). SONUÇ: Duodenum ikinci kısımda beyaz noktalanması olan hastalarda gastrik ülser oranı olmayanlara kıyasla anlamlı olarak daha fazla saptandı.
Özet (Çeviri)
AİM: The scattered white spots on the duodenum are a relatively rare endoscopic finding during upper gastrointestinal endoscopy. There is no exact definition of white spots in the literature, it is a visual finding identified at the endoscopy procedure. White spots are usually diffuse in the proximal duodenum. Small white spots can be seen with white villi especially in patients with intestinal lymphangiectasia. These spots can also be seen in people without any symptoms. While the most common frequent histological finding was found to be chronic non-specific duodenitis in one study; it was found to be intestinal lymphangiectasia in another study. Giardiasis was also found but less frequently. The aim of this study was to perform a prevalence study with histopathologic diagnoses obtained by biopsy from the during upper endoscopy. In addition, we also aimed to determine whether these patients have chronic diseases such as diabetes mellitus (DM), and to evaluate the prevalence of these diseases in association with white spots. The relation between inflammatory markers such as neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR), mean platelet volume (MPV), and erythrocyte distribution width (RDW) with white spot prevalance was also aimed be investigated. In addition, demographic data such as age and gender of white dotted patients will also be obtained. METHODS: We included all patients who underwent endoscopy between the time period 2007-2017 in the Endoscopy Unit of Cumhuriyet University and had scattered white spots in the duodenum. Our control group was formed by randomly selected patients who underwent endoscopy at the same time period. The demographic data, the presence of chronic diseases, endoscopic and pathologic diagnoses of the both patient and control groups were noted, complete blood count results were obtained via the medulla system. RESULTS: In this study, peptic ulcers were found in 21 (10.2%) of the patients with white spot, while peptic ulcers were found in 9 (4.4%) of the control group patients (p 0,05). We also did not find any difference between the two groups by means of the histological findings such as atrophy, intestinal metaplasia, chronic gastritis and H. Pylori presence (p> 0.05). Duodenal biopsy results of duodenal mucosa such as, non-specific duodenitis, giardiasis and lymphangiectasia were also not significantly different between between the two groups (p> 0,05). CONCLUSION: We found that only peptic ulcer was significantly more common in patients havindg scattred white dots in the duodenum. However we could not find any significant between neither any other endoscopically found diseases nor any histopathological findings.