Sjögren sendromlu hastalarda serum semaporin 3a ile semaporin 7A düzeylerinin klinik ve laboratuar parametrelerle ilişkisinin araştırılması
The investigation of the association between serum semaphorin 3a and 7A values with clinic and laboratory parametres of sjögren syndrome
  1. Tez No: 493392
  2. Yazar: MUHAMMED EMRE URHAN
  3. Danışmanlar: PROF. FÜSUN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sjögren Sendromu, Semaporin 3A, Semaporin 7A, Sjögren Syndrome, Semaphorin 3A, Semaphorin 7A
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
AMAÇ: Sjögren Sendromu(SS), keratokonjunktivitis sikka semptomları da denilen ağız ve göz kuruluğu ile karakterize, ekzokrin bezlerin tutulduğu otoimmun bir hastalıktır. Akciğer, böbrek, hematolojik, nörolojik tutulum gibi çeşitli organ ile sistem tutulumlarına bağlı semptomlar görülebilmektedir. Semaporinler, ilk olarak nöronal aksonal iletide görevli oldukları saptanmış moleküllerdir. İmmun sistemde, lenfosit regülasyonunda, proinflamatuar ve antiinflamatuar sitokinlerin düzenlenmesinde, kemik metabolizmasında ve tümör patofizyolojisinde görevli oldukları bulunmuştur. Astım, çölyak hastalığı, diyabetik nefropati, alerjik rinit, romatoid artrit(RA), sistemik lupus eritematozus(SLE), skleroderma(SSc), multiple skleroz(MS), ailevi akdeniz hastalığı gibi birçok otoimmun ve inflamatuar hastalıklarla ilişkisini araştıran çalışmalar yapılmıştır. Semaporin(Sem) 3A ve Sem 7A'nın immun sistemde rol aldığı bilinmektedir, bu nedenle immun semaporinler olarak anılmaktadırlar. MS, SSc, SLE gibi hastalıklarda Sem 3A düzeylerinin azaldığı gözlenmiştir. Çalışmamızda; SS gibi primer patolojinin lenfosit infiltrasyonu olduğu bir otoimmun hastalıkta, immun semaporinler olarak adlandırılan Sem 3A ve 7A serum düzeylerini sağlıklı kontrol(SK) ve SS grubunda karşılaştırmayı, bu düzeylerin organ tutulumu ve laboratuar parametreler ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışmamıza 08.2017 ile 11.2017 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi(CÜTF) Dahiliye ve Romatoloji kliniğinde takip edilmekte olunan 50 SS hastası ile herhangi bir romatolojik, sistemik, metabolik hastalığı bulunmayan 40 sağlıklı gönüllü; sağlıklı kontrol(SK) grubu olarak dahil edildi. Tüm bireylerin klinik ve laboratuar verileri kaydedildi. Serum Sem3A ve 7A ölçümleri için uygun tüplere periferik venden kan alındı. Kan tetkikleri CÜTF Biyokimya Anabilim Dalında Elisa yöntemi ile çalışıldı. BULGULAR: Çalışmamızda ortalama serum Sem3A düzeyleri SS hastalarında 4.5±2.8 ng/ml, SK grubunda ise 6.6±2.3 ng/ml olmak üzere SS grubunda anlamlı düzeyde düşük bulundu(p=0.001). Serum Sem7A düzeyleri SS hastalarında 3.3±2.7 ng/ml, SK grubunda 5.1±3.4 olmak üzere SS grubunda anlamlı düzeyde düşük bulundu(p=0.005). Ortalama sedimentasyon(ESR) değeri SS grubunda 30.3±16.0 mm/saat, SK grubunda 12.30±4.33 mm/saat olmak üzere SS grubunda anlamlı ölçüde yüksek bulundu(p=0.001). SS hastalarında semptom ve organ tutulumları ile serum Sem3A ve Sem7A düzeyleri arasındaki ilişki araştırıldı. Böbrek tutulumu olan hastalarda serum Sem3A düzeyi 2.9±2.6 ng/ml, olmayanlarda 4.9±2.7 ng/ml olmak üzere tutulumu olanlarda anlamlı ölçüde düşük saptandı(p=0.041). Artrit, artralji, raynaud fenomeni, chischolm evrelemesi, akciğer tutulumu, nörolojik tutulum, hematolojik tutulum ve antikor pozitifliği ile Sem 3A ve 7A düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. ESR ile Serum Sem3A arasında pozitif yönlü (r= 0.05) ve Sem7A arasında negatif yönlü (r= -0.03) korelasyon bulundu. Sem3A ile C3 arasında negatif yönde (r= -0.006) ve C4 arasında negatif yönde (r= 0.001) korelasyon, Sem 7A ile C3 arasında pozitif yönde(r= 0.11) ve C4 arasında pozitif yönde (r= 0.19) korelasyon saptandı. ROC analizinde Sem3A için %58 sensitivite ve %12.5 spesivite ölçümü ile kestirim değeri 4.11 ng/ml, Sem 7A için %62 sensitivite ve %20 spesivite ölçümü ile kestirim noktası 1.89 ng/ml olarak bulundu. SONUÇ:.SS hastalarında serum Sem3A ve Sem7A düzeyleri SK grubuna göre anlamlı ölçüde düşük saptandı. ESR değeri SS hastalarında anlamlı ölçüde daha yüksek saptandı. Renal tutulumu olan SS hastalarında Sem3A düzeyleri anlamlı oranda daha düşük saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE İNVESTİGATİON OF THE ASSOCİATİON BETWEEN SERUM SEMAPHORİN 3A AND 7A VALUES WİTH CLİNİC AND LABORATORY PARAMETRES OF SJÖGREN SYNDROME AIM: Sjögren Syndrome(SS) is a chronic autoimmune inflammatory disease, characterized with dryness of mouth and eyes named keratoconjunctivitis sicca which lead to involvement of exocrine glands and other systems. There can be involvement of pulmonary, renal, hematologic and neurological systems and can be seen clinic manifestations according to this situation. Semaphorins first recognized as neuronal axonal signalling molecules. They act in lymphocyte regulation of immune system, organisation of proinflammatory and antiinflammatory cytokines, bone metabolism and tumour pathogenesis. There are many studies about the association of semaphorin levels and autoimmune, inflammatory diseases like asthma, celiac disease, diabetic nephropathy, allergic rhinitis, rheumatoid arthritis(RA), systemic lupus erythematosus(SLE), systemic sclerosis(SSc), multiple sclerosis(MS), familial mediterranean fever. Because of the known role of semaphorin 3A and semaphorin 7A in immune system, they are named immune semaphorins. Some studies observed decrease of serum semaphorin 3A levels in some diseases like MS, SSc , SLE. Our study aimed to investigation of the relationship of serum semaphorin 3A and 7A(which named immune semaphorins) values between healthy control group and Sjögren Syndrome group. We also aimed to detect the association of semaphorin 3A and 7A values with organ involvement and laboratory findings of Sjögren Syndrome. METHODS: 50 patient diagnosed with SS admitting to Cumhuriyet Univercity Faculty of Medical Department of Internal Medicine and Rheumatology Clinic between August -November 2017 and 40 healthy volunteers as control groups without any rheumatic, systemic and metabolic diseases enrolled in this study. All clinical and laboratory data of individuals were saved. The blood from a peripheral vein using suitable blood tubes was withdrew to measure serum Sem3A and 7A levels. Blood tests were examined by ELİSA method in Cumhuriyet Univercity Department of Biochemistry. RESULTS: In our study: mean serum Sem3A value in SS: 4.5±2.8 ng/ml; control group: 6,6±2,3 ng/ml(p=0,001) and mean serum Sem7A value in SS: 3,3±2,7 ng/ml; control group: 5,1±3,4 ng/ml(p=0,005) detected. Serum Sem3A and 7A were significantly lower in SS group. Mean sedimentation rate(ESR) SS group: 30,3±16,0 mm/h, control:12,30±4,33 mm/h was detected(p=0,001). ESR was significantly higher in SS group. We examined the association between serum Sem3A and 7A value with symptoms and any organ involvement. At the patients with renal involvement serum Sem3A value were 2,9±2,6 ng/ml, without renal involvement were 4,9±2,7 ng/ml detected(p=0,041 ). The low level of Sem3A at renal involvement patients was statistically significant. There was no significant differecence between arthritis, arthralgia, raynaud phenomenon, Chisholm scores, pulmonary involvement, neurological involvement, hematological involvement and antibody positivity with Sem3A and 7A levels. Positivite correlation was found between ESR with Sem 3A(r=0,05) and negative correlation was found between ESR with Sem7A(r= -0,03). There was negative correlation between serum Sem3A with C3(r= -0,006) and C4(r= -0,001) and there was positive correlation between Sem7A with C3(r=0,11) and C4(r=0,19). In ROC analysis was conducted for Sem3A and 7A values the threshold value for Sem3A was 4,11 ng/ml with sensitivity %58 and spesivity %12,5. For Sem7A the threshold value was 1,89 ng/ml with sensitivity %62 and spesivity %20. CONCLUSION: We observed that serum Sem3A and 7A values were significantly lower at Sjögren Syndrome than healthy control group. ESR was significantly higher at SS than healthy control group. Sem3A value was significantly lower at renal involvement patients of Sjögren Syndrome than healthy control group.