Retina hastalıklarında anti-VEGF tedaviye yanıtta başlangıç koroid kalınlığının prognostik faktör olarak değerlendirilmesi
Evaluation of baseline choroidal thickness as a prognostic factor in anti-VEGF treatment response in retinal diseases
  1. Tez No: 493391
  2. Yazar: SAMIR ALSHANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLKER TOKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, diyabetik maküler ödem, koroidal neovaskülarizasyon, yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu, retinal ven oklüzyonu, ranibizumab, aflibercept, Diabetic retinopathy, diabetic macular edema, choroidal neovascularization, age-related macular degeneration, retinal vein occlusion, ranibizumab, aflibercept
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, intravitreal anti-VEGF tedavisi uygulanan diyabetik maküler ödem, retinal ven oklüzyonu ve yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarında görme artışının başlangıç koroid kalınlığı ile ilişkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Daha önce tedavi almamış diyabetik maküler ödem, retinal ven oklüzyonu ve yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarının dosyaları geriye dönük incelendi. Çalışmaya her 3 gruptan 20'şer hasta olarak toplam 60 hasta katıldı. RVO grubunda takiplerine düzenli devam eden 17 hasta tespit edildi. Hastaların takiplerinde başlangıç görme keskinliği, biyomikroskopik muayene, dilate fundus muayenesi yapıldı ve OKT yardımıyla santral maküla kalınlıkları ve koroid kalınlıkları ölçüldü. Hastalara uygulanan 3 yükleme anti-VEGF dozunun ardından görme keskinliği, fundus muayenesi ve santral maküla kalınlık ve koroid kalınlık ölçümleri tekrarlandı. Her üç grupta başlangıç ve 3. ay görme keskinlikleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05), ancak başlangıç ve üçüncü ay koroid kalınlıkları ve santral maküla kalınlıkları arasındaki fark anlamlı bulundu(p0.05). Hastaların yaşları ile görme artışı arasındaki korelasyon karşılaştırıldığında, negatif yönlü bir ilişki bulundu, ancak istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between visual acuity and initial choroidal thickness in patients with diabetic macular edema, retinal vein occlusion and age-related macular degeneration treated with intravitreal anti-VEGF therapy. The files of previously untreated diabetic macular edema, retinal vein occlusion and age-related macular degeneration patients were retrospectively reviewed. A total of 60 patients participated in the study with 20 patients from each group. In the RVO group, 17 patients continued their follow-up regularly. Initial visual acuity, biomicroscopic examination, dilated fundus examination were performed and central macular thickness and choroidal thickness were measured with OCT on patients' follow-ups. Visual acuity, fundus examination and central macular thickness and choroidal thickness measurements were repeated after 3 anti-VEGF doses applied to the patient. There was no statistically significant difference between baseline and third month visual acuities in all three groups (p> 0.05). However, the difference between initial and third month choroidal thicknesses and central macular thicknesses was found to be significant (p 0.05). While the correlation between the ages of patients and visual acuity difference was compared, there was a similar correlation but this correlation was statistically insignificant (p> 0.05).