Diyabetik retinopati tanılı hastalarda intravitreal enjeksiyon sonrası oküler kan akımının değerlendirilmesi
Evaluation the ocular blood flow parameters after intravitreal ranibizumab enjections
- Tez No: 493395
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDDUSİ TEBERİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, ranibizumab, oküler kan akımı, Renkli Doppler Ultrasonografi, pik sistolik hız, end diyastolik hız, rezistif indeksi, Diabetic retinopaty, ranibizumab, ocular blood flow, Color Doppler Ultrasound, peak systolic velocity, end diastolic velocity, resistive indice
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Diyabetik retinopati tanısı alan ve tedavi olarak intavitreal ranıbizumab tedavisi planlanan hastalarda oküler kan akımı parametrelerinin renkli Doppler ultrasonografi (USG) ile değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Yaş ve cinsiyet dağılımları bakımından istatistiksel olarak farklı olmayan ve intravitreal enjeksiyon yapılan diyabetik retinopatili 20 hasta çalışmaya dahil edildi. Rutin oftalmolojik muayenelerinin ardından tüm bireylere renkli Doppler USG ile oftalmik arter (OA), santral retinal arter (SRA), Kısa arka siliyer arterin (KASA) , pik sistolik hız (PSH), end diyastolik hız (EDH) ve rezistif indeks (RI) ölçümleri yapıldı. İlk enjeksiyon öncesi, ilk enjeksiyondan sonra ve 3 doz tedavi sonrasında ölçümler tekrarlandı ve sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: OA 'deki PSH ve EDH tüm ölçümlerde artış bulunsada istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. RI 'da enjeksiyon öncesine göre 3. aydaki ölçümlerde azalma bulunmuştur(p=.0.011). SRA'deki PSH 'nin tüm ölçümlerinde minimal değişiklikler olduğu için istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. EDH'de enjeksiyon öncesine göre 3. aydaki ölçümlerde artış bulunmuştur (p=0.048). RI 'da enjeksiyon öncesine göre 3. aydaki ölçümlerde azalma bulunmuştur(p=0.044). KASA'daki PSH ve EDH 'de artış (sırasıyla p=0.049, p=0.008) RI 'da azalma (p=0.036) bulunmuştur.. Sonuç: Kolay uygulanabilen ve tekrarlanabilen yöntem olan renkli Doppler USG ile diyabet hastalarında oküler kan akım ölçümleri yapılarak diyabet etiyopatogenezinde hemodinamik değişikliklerin rolü olduğuna dair kanıtlar elde edilmiştir. Bu kanıtların artması ile glokom oluşumu daha iyi anlaşılarak takip ve tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed in our study to meassure ocular blood flow parameters in diabetic patients planning intravitreal ranibizumab therapy. Materials and Methods: 20 patients with suitable age and sex correlation diagnosed an diabetic retinopaty and intravitreal ranibizumab enjektions performed, were included in our study. Following routine eye examinations, peak systolic peak systolic velocity (PCV), end diastolic velocity (EDV) and resistive index (RI) were mesaured by examining the opthalmologic artery (OA), central retinal artery (CRA), posterior short ciliary artery (PSCA) with color doppler ultrasound. Measurements were repeated before the first enjection and after the first enjection and after the third anjections. The result were statistically compared. Results: Then, PSH and EDH volves of OA increased statically no difference were found. Following the third enjection RI was found decreased by comparing valve before the first enjectıon (p=0.011). all PSH measurument of CRA had minimal changes and statically unimportant. EDH measurement icreased after the third doses with comparing volve before the first measurement (p=0.048).RI measurement decreased after the third doses(p=0.044). SPCA volves of PSH and EDH increased (p=0.049, p=0.008), RI decreased(p=0.036). Conclusion: Calculating ocular blood flow with color doppler ultrasound , ıt was observed that hemodynamic changes may have animportant role on diabetes ethiopathogenesis.