On dokuz maddelik doz sonu kötüleşmesi anketinin Türkçe için geçerlilik güvenirlik çalışması ve bu anketi altın standart kabul edip tek maddelik soru ile doz sonu kötüleşmesinin saptanması
Nineteen item wearing off questionnaire validity and reliability study for turkish and to see whether we could achieve the same results by accepting this questionnaire as the golden standard and asking one item question.
- Tez No: 493446
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN CENK AKBOSTANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Doz sonu kötüleşmesi, Doz sonu kötüleşmesi anketi, Motor komplikasyonlar, Levodopa, Parkinson Hastalığı, Wearing off, Wearing off questionnaire, Motor complications, Levodopa, Parkinson Disease
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Çalışmanın amacı 19 maddelik doz sonu kötüleşmesi anketinin Türkçe için geçerlilik güvenirlilik çalışmasını yapmak ve aynı zamanda bu anketi altın standart kabul edip hastalara ''1-Son iki hafta içinde Parkinson hastalığı ile ilgili hangi şikayetleriniz sizi en fazla rahatsız etti? 2-Bu şikayetleriniz gün içerisinde bir iyi bir kötü oluyor mu?'' sorusunu sorarak aynı sonuçları elde edip edemediğimizi saptamaktır. Çalışmaya idiyopatik PH tanısı olan, 18 yaşından büyük olan, en az iki haftadır levodopa kullanan ve onam formu imzalayan 199 hasta dahil edilmiştir. İlk olarak '' 1-Son iki hafta içinde Parkinson hastalığı ile ilgili hangi şikayetiniz sizi en fazla rahatsız etti? 2- Bu şikayetleriniz gün içerisinde bir iyi bir kötü oluyor mu?'' soruları sorulmuştur ve ardından 19 maddelik DSK anketi uygulanmıştır. Anket uygulanan 54 hastaya iki hafta sonra yeniden anket uygulanmıştır. Hastaların 154 (%77.4)'ünde anket ile DSK saptanmış iken 45 (%22.6) hastada ise DSK saptanmamıştır. Bildirilen semptomlar ve bu semptomların ilaçla düzelmesine ilişkin Cronbach alfa değeri 0.842 saptanmıştır ve 199 hastaya ait anketin iç tutarlılığının yeterli yani kapsam geçerliliğinin olduğunu göstermektedir. Test-yeniden teste ait Cronbach alfa değeri 0.822 olarak bulunmuştur ve bu değer de 54 hastaya ait anketin iç tutarlılığının yeterli yani kapsam geçerliliğinin olduğunu göstermektedir. İlk yapılan ankette DSK değişkeni ile iki hafta sonra yeniden yapılan ankette DSK değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır (p=1.000). İlk yapılan ankette DSK saptanan 40 hastanın 35 (%87.5)'inde iki hafta sonra yapılan yeniden anket uygulamasında da DSK saptanmıştır ve ilk ankette DSK saptanmayan 14 hastanın 8 (%57.1)'inde iki hafta sonra yapılan ankette de DSK saptanmamıştır. Doz sonu kötüleşmesi anketi altın standart kabul edilip hastalara ''Soru'' uygulandığında 199 hastanın 154'ünde DSK anketi ile ''Soru'' cevabı uyumlu bulunmuştur. Ölçekte DSK var olan 154 hastanın 140 (%90.9)'ında ''Soru'' DSK'ni saptamış ve ölçekte DSK yok olan 45 hastanın 14 (%31.1)'nde ''Soru'' DSK olmadığını göstermiştir. Soru değişkenine ait duyarlılık, seçicilik, pozitif ve negatif tahmini değerler sırasıyla %90.9, %31.1, %81.9 ve %50.0'dır. Tek maddelik ''Soru'' DSK olan hastaları güvenilir şekilde saptayabilir ama DSK olmayan hastalarda hatalı pozitif cevap oranı yüksektir. Bu tek maddelik sorunun güvenle tarama testi olarak kullanılabileceğini ancak DSK tanısında yeterli olmadığını göstermektedir yani '' 1-Son iki hafta içinde Parkinson hastalığı ile ilgili hangi şikayetiniz siz en fazla rahatsız etti? 2- Bu şikayetleriniz gün içerisinde bir iyi bir kötü oluyor mu?'' diye sorduğumuzda cevap evet ise o hasta DSK varlığı açısından daha ayrıntılı değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct the validity and reliability research of the 19-item wearing-off phenomenon (WOP) questionnaire and to see whether we could achieve the same results by accepting this questionnaire as the golden standard and asking the questions“1-Which complaints about Parkinson's disease have troubled you the most within the last two weeks? 2-Do these complaints become worse and better within the day?”The study hosted 199 patients with idiopathic PD diagnosis who are older than 18, had been on levodopa for at least two weeks and signed the consent form. First, the questions“1-Which complaints about Parkinson's disease have troubled you the most within the last two weeks? 2-Do these complaints become worse and better within the day?”were asked and then the 19-item WOP questionnaire was applied. The questionnaire was applied to 54 patients again to whom it had been applied before. While WOP was identified among 154 (77.4%) of the patients through questionnaire, no WOP was observed among 45 (22.6%) patients. The Cronbach's Alpha coefficient was found 0.842 for the reported symptoms and treatment of these symptoms through medication, and questionnaire's internal consistency for 199 patients was sufficient, that is, it had content validity. The Cronbach's Alpha coefficient was found to be 0.822 for the test-retest, and this value shows that the questionnaire's internal consistency for 54 patients was sufficient, or it had content validity. No significant difference was found between the WOP variable in the first-applied questionnaire and the WOP variable in the questionnaire that reapplied two weeks later (p=1.000). In the second questionnaire WOP was identified among 35 (87.5%) out of 40 patients among whom WOP had been identified in the first questionnaire, and in the questionnaire applied two weeks later, no WOP was identified among 8 (57.1%) out of 14 patients among whom WOP had not been identified either in the first questionnaire. Once the wearing-off questionnaire was accepted as the golden standard and“question”were applied to the patients, answers to the“question”were found compliant in 154 of 199 patients through the WOP questionnaire. The“question”identified WOP among 140 (90.9%) out of 154 patients with WOP in the questionnaire, and the“question”showed that there was no WOP among 14 (31.1%) out of 45 patients without WOP in the questionnaire. Sensitivity, selectivity, positive and negative estimate values of the question variable are 90.9%, 31.1%, 81.9%, and 50.0%, respectively. The one-item“question”can identify patients with WOP reliably, but it has high rate of incorrect positive answer. This show that the one-item question can be used as a survey test reliably; however, if the answer is yes to the questions“1-Which complaints about Parkinson's disease have troubled you most within the last two weeks? 2-Do these complaints become worse and better within the day?”, that patient should be evaluated in a more detailed manner for the presence of WOP.