Investigation of the effects of metformin and vildagliptin active ingredient preparations on rat telomerase enzyme and oxidative stress parameters in comparison with healthy cells
Metformin ve vildagliptin etken maddeli müstahzarların sıçan telomeraz enzimi ve oksidatif stres parametreleri üzerindeki etkilerinin sağlıklı hücrelerle karşılaştırarak araştırılması
- Tez No: 786468
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Pharmaceutical Toxicology, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, Oksidatif Stres, Telomeraz Enzim Aktivitesi, Type 2 Diabetes Mellitus, Oxidative Stress, Telomerase Enzyme Activity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Ezgi, T. (2023). Oral Anti-Diyabetiklerin Lipid Peroksidasyonu, Enzimatik Savunma Sistemi ve Telomeraz Aktivitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması (Rat). Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Toksikoloji ABD., Doktora Tezi. İstanbul. Amaç: Tip 2 Diabetes Mellitus (T2DM), hiperglisemi ve oksidatif stres ile karakterize metabolik bir hastalıktır. Tedavisinde ise ilk tercih olarak metformin ve vildagliptin gibi oral antidiyabetikler uygulanmaktadır. Son zamanlarda metformin, telomeraz (TE) enzim aktivitesi ve buna bağlı olarak telomer uzunluğu ile ilişkili yaşlanma süreci için olası bir anti-katalizör olarak yayınlanmıştır. Deneysel sonuçlara göre metformin, T2DM'nin neden olduğu oksidatif stres seviyesini azaltarak TE aktivitesini arttırmaktadır. Bu nedenle, çalışmanın temel amacı, hem monoterapide (MET ve VILDA) hem de ikili kombine tedavide (MET/VILDA) anti-diyabetiklerin oksidatif stres ve enzimatik savunma sistemi üzerine olan etkilerini yaşlanma süreci ile bağlantılı olarak araştırmaktır. Materyal & Metot: Çalışmada, yetişkin dişi Spraque-Dawley ırkı sıçanlar kullanılmıştır. Denseysel gruplara tek doz i.p. 80 mg/kg streptozotocin (STZ) uygulanarak T2DM oluşturulmuştur. Tedavi grupları 100 mg/kg/gün metformin ve 6 mg/kg/gün vildagliptin ile 8 gün boyunca tedavi edilmiştir. Malondialdehit (MDA) oluşumu, glutatyon peroksidaz (GPx) ve katalaz (CAT) enzim aktivitelerinin spektrofotometrik yöntemle belirlenmesi için eritrosit ve doku örnekleri kullanılırken, Rat-Telomerase ELISA Kit ile TE aktivitesinin belirlenmesi için serum örnekleri kullanılmıştır. Bulgular: MET/VILDA'da eritrosit MDA formasyonu; kontrol, MET ve VILDA'dan anlamlı derecede yüksek bulundu ancak, VILDA'da MDA formasyonu; MET/VILDA ve MET'den önemli ölçüde düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca, VILDA'daki GPx ve CAT enzim aktivitesi; kontrol, MET ve MET/VILDA'dan önemli ölçüde yüksek olduğu görülürken, MET'deki GPx enzim aktivitesi; VILDA ve MET/VILDA'dan önemli ölçüde düşük bulunmuştur. Bununla beraber, TE aktivitesi; MET ve VILDA'da kontrolden önemli ölçüde daha yüksek olduğu görülmüş olup, MET'in TE aktivitesi üzerindeki etkileri VILDA'dan daha yüksek bulunmuştur. Ancak, MET/VILDA'da TE aktivitesi; kontrol, MET ve VILDA'ya oranla daha düşük olarak saptanmıştır. Sonuç: Vildagliptin, oksidatif stresi azaltmak için GPx ve CAT enzim aktivitesini alarma geçirmiştir ancak metformin, GPx'i aktive etmek için yetersiz kalmıştır. Ayrıca Vildagliptin, Metformin gibi TE aktivitesini bir miktar arttırırken, ikili kombinasyon tedavinin TE aktivitesini azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ezgi, T. (2023). Investigation of Effects of Oral Anti-Diabetics on Lipid Peroxidation, Enzymatic Defense System and Telomerase Activity (Rats). Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Pharmaceutical Toxicology PhD thesis, İstanbul. Aim: Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) is a metabolic disorder which characterised by hyperglycemia and oxidative stress. First-choice treatment procedure is application of oral anti-diabetics such as metformin (MET) and vildagliptin (VILDA). Recently, MET published as a possible anti-catalyst for the aging process related with telomerase enzyme (TE) and telomere length. According to the experimental results, MET increased TE activity by decreasing the oxidative stress level caused by T2DM. Therefore, the main purpose of this study is to find out anti-diabetics' effects in both monotherapy (MET and VILDA) and combination (MET/VILDA) therapy on aging process associated with oxidative stress and enzymatic defense system. Material & Method: Adult female Spraque-Dawley rats were used. T2DM was induced by single dose i.p. administration of 80 mg/kg streptozotocin (STZ). Treatment group was treated by 100 mg/kg/day MET and 6 mg/kg/day VILDA for 8 days. Erythrocyte and tissue samples were used for determination of malondialdehyde (MDA) formation, glutathione peroxidase (GPx) and catalase (CAT) activities by spectrophotometric method. Serum samples were used for determination of TE activity by Rat-Telomerase ELISA Kit. Results: Erythrocyte MDA formation in MET/VILDA group was significantly higher than control group, MET, and VILDA however, in VILDA; were significantly lower than MET/VILDA and MET. Also, GPx and CAT activities in VILDA group were significantly higher than control group, MET, and MET/VILDA; GPx activity in MET was significantly lower than VILDA and MET/VILDA. TE activity is significantly higher in MET and VILDA than control. The effects of MET on TE activity are significantly higher than VILDA. In MET/VILDA, TE activity is significantly lower than control, MET, and VILDA. Conclusion: Vildagliptin alert the GPx and CAT activities to reduce oxidative stress but metformin was found insufficient to activate GPx. Also, Vildagliptin increased TE activity as Metformin however, binary combination reduced TE activity.