Periferik vertigolu hastalarda videohead impulse test bulguları
Video head impulse test findings in peripheral vertigo patients
  1. Tez No: 493486
  2. Yazar: ÖZLEM YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo, Meniere, Vestibüler Nörit, Video Head İmpulse Test, Vestibulooküler refleks kazancı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada kliniğimize baş dönmesi şikayeti ile başvuran, öykü, fizik muayene ve tetkiklerle benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPVV), vestibüler nörit (VN) ve meniere hastalığı tanısı alan hastaların video head impulse test(VHIT) 'te her bir semisirküler kanalın(SSK) vestibulooküler refleks(VOR) kazanç değerlerinin sonuçlarını sunmayı amaçlıyoruz. MATERYAL-METHOD: 2016 - 2017 yılları içerisinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi KBB polikliniğine baş dönmesi şikayeti ile başvuran öykü ve Dix Halpike manevrası sonrası vertikal kanal BPPV'si tanısı ve Roll test sonrası lateral kanal BPPV'si tanısı koyduğumuz 74 hasta, AAOHNS 2005 Committee on Hearing and Equilibrium Meniere Hastalığı Tanı Kriterleri'ne uygun olarak kesin ve muhtemel meniere hastalığı tanısı almış 8 hasta, öykü, fizik muayene ve kalorik testle vestibüler nörinit tanısı almış 8 hasta çalışmaya alındı. Hastalar 30-50 yaş ve 50 yaş üzeri, kadın/erkek gruplarına ayrılarak VOR kazanç değerleri retrospektif olarak değerlendirildi. BULGULAR: Kadın hasta sayısı 54 (%60), erkek hasta sayısı 36 (%40) olarak saptandı. Hastaların yaş ortalaması 51,77± 1,5, yaş aralığı 30-84 olarak belirlendi. Hastalar yaşlarına göre 2 gruba ayrıldı. 30-50 yaş arası birinci grup hasta sayısı 40 (%44,4) , 50 yaş üzeri ikinci grup hasta sayısı 50 (% 55,6) olarak belirlendi. 90 hastanın 61 'inde (%67,8) VHIT testi sonucunda VOR kazanç kaybı saptandı. Hastalıklar içerisinde baktığımızda 74 BPVV hastasının 49 'unda (%66,2) ,8 VN hastasının 8 'inde (%100) ,8 Meniere hastasının 4 'ünde(%50) kanal patolojisi saptandı. Yapılan istatiksel analizde kadın ve erkek arasında patolojik kanal saptama açısından ve yaş grupları arasında patolojik kanal saptama açısından anlamlı fark bulunamadı.(p>0,05). BPVV li hastalarda 36 horizontal kanal tutulumu 29 vertikal kanal tutulumu belirlendi. 9 hastada anterior SSK, 19 hastada posterior SSK, 33 hastada lateral kanal tutulumu tespit edildi. 15 hastada(%20) birden fazla kanal tutulumu saptandı. Vestibüler nöritli 8 hastanın 8 inde kanal tutulumu tespit edildi. 3 hastada sağ lateral SSK ve sağ anterior SSK tutulumu, 3 hastada sağ lateral SSK tutulumu, 1 hastada sağ posterior SSK tutulumu, 1 hastada sol lateral SSK ve sol posterior SSK tutulumu saptandı. Meniere Hastalığı tanılı 8 hastanın VHIT testinde 4 ix hastada VOR kazanç kaybı saptandı. Bunlardan 2 tanesi sağ lateral SSK, 2 tanesi sol lateral SSK'da belirlendi. Total hasta sayısı alındığında VHIT 'de sensitivite %67, BPVV hastalarında ise sensitivite % 66,2 olarak hesaplandı. SONUÇ: Periferik vertigo tanısında öykü ve fizik muayene bizi tanıya götürecek en önemli unsurlardır. VHIT VOR hakkında objektif veri edilmesini sağlar. Ancak farklı uygulayıcıların farklı değerler elde etmesi nedeni ile VHIT testinde VOR kazanç değerleri ile sakkadların birlikte değerlendirilmesini ve periferik vertigo tanısında yardımcı tanısal test olarak kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study is to present the Vestibulo-ocular Reflex (VOR) gain values for each semicircular canal (SSC) in Video Head Impulse Tests (VHIT), which were performed in patients who had vertigo and diagnosed with Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV), Vestibular Neuritis (VN) or Meniere's Disease. Materials and Methods :,Patients who had complain of vertigo and attended to İzmir Katip Celebi University Atatürk Training and Research Hospital – Department of Otorhinolaryngology between 2016-2017 were retrospectively searched. 74 patients who were diagnosed with vertical canal BPPV after DixHillpike maneuver or lateral canal BPPV after Roll test; 8 patients who were diagnosed with definite or probable Meniere's disease according to Hearing and Equilibrium Committee of the AAO-HNS – 2005 diagnostic criteria and 8 patients who were diagnosed with VN according to clinical history, physical examinations and caloric tests were included in study. Patients were divided into groups according to age (between 30-50 and above 50) and gender. VOR gain values were evaluated. Results : Patients were %60 (n=54) female and %40 (n=36) male. Mean age was 51,77  1,5 (between 30-84). Patients were evaluated in two groups according to age; 40 patients (%44,4) between 30-50 years of age constituted first group, whereas 50 patients (%55,6) over 50 years of age constituted second group. VOR-gain loss was detected in 61 patients (%67.8). Canal pathology was detected in 49 (%66,2) of 74 BPPV patients; 8 (%100) of 8 VN patients and 4 (%50) of 8 Meniere's Disease patients. There wasn't a statistically significant difference between two age groups or between two genders in terms of pathologic canal detection (p>0,05). In BPPV patients, 36 patients had horizontal canal pathology and 29 patients had vertical canal pathology. 9 patients had anterior SSK, 19 patients had posterior SSK and 33 patients had lateral SSK pathology. More than one semicircular canals were involved in 15 (%20) patients. All of 8 VN patients had canal pathology (%100). In 3 patients right xi LSSK and ASSK were involved, in 3 patients right LSSK was involved, in 1 patient right PSSK was involved and in 1 patient left LSSK and PSSK were involved. 4 of 8 Meniere's Disease patients had a VOR-gain loss in VHIT. 2 of these losses were detected in right LSSK and 2 of them were detected in left LSSK. When all cases were evaluated; sensitivity of VHIT was %67, in BPPV patients the sensitivity was %66,2. Conclusions : Patient's history and physical examination are the most important findings in diagnosis of peripheral vertigo. VHIT enables objective data about VOR. But due to different findings of different applicators; VOR-gain values in VHIT tests should be evaluated together with saccades and these procedures should be used as adjunctive tests in diagnosis of peripheral vertigo. Keywords : Benign paroxysmal positional vertigo, Meniere's Disease, Vestibular Neuritis, Video Head Impulse Test, Vestibulo-ocular reflex gain