İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde obezite önyargısının belirlenmesi
Determination of medical students' prejudice against obesity
  1. Tez No: 493485
  2. Yazar: BURÇAK BİLGİN UĞUREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL, UZMAN BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, anti-şişman tutumlar, obezite önyargısı, damgalama, Obesity, obesity bias, stigma, medical school, student
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, tıp fakültesi öğrencilerinin obeziteye ilişkin önyargı ve olumsuz tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma verileri Ekim-Kasım 2017 tarihleri arasında, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne devam eden 174'ü kız (%62,6), 104'ü (%37,4) erkek olmak üzere 278 öğrenciden elde edilmiştir. Öğrencilerin demografik ve antropometrik özellikleri araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile elde edilmiştir. Obezite önyargılarının değerlendirilmesi amacıyla GAMS-27 Obezite Önyargı Ölçeği kullanılmıştır. Toplamda 56 (%20,1) kişi önyargılı olduğunu beyan etmiştir ancak ölçek puan sınıflamasına göre toplamda 116 (%41,7) kişi önyargıya eğilimli, 144 (%51,8) kişi önyargılı bulunmuştur. Çalışmaya katılan kız öğrencilerin %81,6'sı, erkek öğrencilerin ise %76,9'u obez bireylere karşı“önyargısız”olduğunu belirtmiştir. Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli rolü olan hekimlerin henüz meslek yaşamına başlamadan, öğrencilik dönemlerinde obez bireylere karşı önyargı düzeylerinin belirlenmesi ve ders/staj müfredatında obezite, önyargı ve yol açtığı sorunlara yönelik konulara yer verilmesi bireylerdeki örtük önyargıların giderilmesinde faydalı olabilir. Bu gibi uygulamalarla tıp fakültesi öğrencilerinin önyargılarının azaltılması, hem çalışma yaşamlarında obez bireylere daha kaliteli bakım vermelerine, hem de toplumda obez bireylere karşı oluşan olumsuz tutum ve davranışların azaltılmasında önemli rol üstlenmelerine olanak sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the prejudice and negative attitudes against obesity. Between October 2017 - November 2017, data were obtained from 278 students in Medical School of Izmir Katip Celebi University. Demographic and anthropometric characteristics of the students were collected from questionnaire prepared by the researcher. GAMS-27 Obesity Bias Scale was used to determine and evaluate obesity bias. Totally; 56 (20,1%) students declared that they have bias against obesity but according to the scale scores classification 116 (41,7%) students were tend to bias and 144 students (51,8%) were biased. Physicians who have critical role in the protection and development of public health, should be evaluated for obesity bias in the early years of medical school. Integration of topics related to obesity, obesity bias and leading problems may be beneficial for eradication of implicit bias. With these practices; decrease in bias of medical school students, will enable them to give a better-quality care in daily practice and to take an important role to decrease in negative behaviour and attitudes against obesity in society.