Cinsiyetinden yakınma (hoşnut olmama) tanısı olan bireyler ve partnerlerinde bağlanma tipi, çift uyumu ve toplumsal cinsiyet rolleri tutumunun araştırılması
Investigating the attachment style, dyadic adjustment and gender roles attitudes in individuals with gender dysphoria and their partners
- Tez No: 493530
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ELİF ONUR AYSEVENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyetinden yakınma, romantik ilişki, bağlanma tipi, çift uyumu, partner, toplumsal cinsiyet rolleri tutumu, Gender dysphoria, romantic relationship, attachment style, dyadic adjustment, partner, gender role attitude
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Amaç: Psikososyal uyum ve iyilik hali için romantik ilişki varlığı ve kalitesinin önemli olduğu düşünülmektedir. CY'si olan bireylerin romantik ilişkileri hakkında çok az şey bilinmektedir. Son 30 yılda, yetişkin romantik ilişkilerinin incelenmesinde bağlanma kuramı ana referanslardan biri haline gelmiştir. Yetişkin ilişkilerinin kalitesi ve genel ruh sağlığı için bağlanma sistemine atfedilen öneme rağmen şu ana kadar az sayıda çalışma CY'si olan bireylerin bağlanmasına odaklanmıştır. Bu çalışmada CY'si olan birey ve partnerlerinin bağlanma özelliklerinin belirlenmesi ve bağlanma stilleriyle, çift uyumu ve toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya romantik ilişkisi olan (n=60) ve olmayan (n=50) toplam 101 trans erkek ve romantik ilişkisi olan trans erkeklerin partnerleri (n=50) dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara Yakın İlişkiler Yaşantılar Envanteri –II (YİYE-II), Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulanmıştır. Ayrıca, romantik ilişki yaşayan trans erkek ve partnerlerine ek olarak Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ) uygulanmıştır. Ayrıca, romantik ilişki yaşayan trans erkek ve partnerlerine ek olarak Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ) ve tüm katılımcılara sosyodemografik özellikler ve aile özelliklerinin değerlendirildiği veri formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler üç grup için de değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızdaki tüm gruplarda güvensiz bağlanma stili oranı yüksek bulunmuştur. Bağlanma stilleri ile çift uyumunun ilişkisine bakıldığında güvenli bağlanan romantik ilişki yaşayan trans erkeklerde çift uyum puanı güvensiz bağlananlara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Güvenli bağlanan bireylerin ilişki süreleri ortalamaları güvensiz bağlananlardan yüksek saptanmıştır. Katılımcıların genel anlamda eşitlikçi tutuma sahip olduğu bulunmuştur. Romantik ilişkisi olan trans erkeklerin TCRÖ'nün“geleneksel cinsiyet rolü”alt ölçek puanlarının partnerlerinin puanından anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma bildiğimiz kadarıyla CY'si olan bireyler ve partnerlerinin romantik ilişkilerini ve bağlanma stili yaygınlığını inceleyen Türkiye'de yapılan ilk çalışmadır. Bu çalışmada tüm gruplarda güvensiz bağlanma oranları yüksek bulunmuştur. İnsan yaşamında bağlanma stilleri ve romantik ilişkiler, psikososyal uyum ve iyilik hali için önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle özellikle CY'si olan bireylerin klinik değerlendirmesinde bağlanma stilleri, değerlendirmenin bir parçası haline getirilmeli, kişinin güvenlik hissinin artırılması amaçlanmalıdır. Bireysel ve grup psikoterapilerinde bireylerin içsel çalışan modellerinin yeniden şekillendirilmesinin amaçlanmasının; bireylerin sosyal destek gruplarına erişimini kolaylaştırması,“olumlu kendiliğini”geliştirmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim & Scope: It is being thought that the presence and quality of relationships to psychosocial adjustment and well-being is important. Little is known about the romantic relationships of individuals with gender dysphoria. In the last thirty years, attachment theory has become one of the main references for adult romantic relationship studies. Despite the importance of attributed to the attachment system for overall psychological well-being and the quality of adult relationships, little research has focused on the attachment of individuals with gender dysphoria. The present study focuses on researching the attachment style, dyadic adjustment and gender roles attitudes in individuals with gender dysphoria and their partners. Method: 101 transmen whom 60 of them have romantic relationships and their 50 partners are included in this study.“Experiences in Close Relationships-Revised”,“Gender Roles Attitude Scale”,“Childhood Trauma Questionnaire”,“Beck Depression Inventory”and“Beck Anxiety Inventory”are conducted to all attendees.“Dyadic Adjustment Scale”is also conducted to the individuals with gender dysphoria who has romantic relationships and their partners and we used data form which is included sociodemographic and family features for all participants. Results: Prevalence of insecure attachment style is found high in all groups. Regarding the correlation between attachment style and dyadic adjustment, the dyadic adjustment points in individuals with gender dysphoria who have romantic relationship with secure attachment style is found significantly higher than who have romantic relationship with insecure attachment style. The average relationship duration of the participants who have romantic relationship with secure attachment style is higher than the participants who have romantic relationship with insecure attachment style. It is found that all participants have egalitarian attitudes in general terms. The egalitarian attitudes subscale points of gender role attitude scale in individuals with gender dysphoria who have romantic relationship is found significantly higher than the egalitarian attitudes subscale points of gender role attitude scale in partners. The obtained data are also evaluated for three groups. Conclusion: To the best of our knowledge, the present thesis constitutes the first study in Turkey, which researching the attachment style, dyadic adjustment and gender roles attitudes in individuals with gender dysphoria and their partners, is analyzed. In this study, prevalence of insecure attachment style is elevated high in all groups. Attachment styles and romantic relationships are fundamental components for psychosocial adjustment and well-being. Thus, clinical work should assess attachment styles as a standard part of evaluation, and increasing a person's sense of security should be primarily intended. Therefore, individual and group psychotherapeutic work aimed at reshaping IWMs could directly or indirectly facilitate access to support groups, reinforce a more positive self-image.