Meme kanserli hastalarda ameliyat sonrası resim sanatının umutsuzluk ve yorgunluk üzerine etkisi
The effect of painting art on post-operative hopelessness and fatigue in breast cancer patients
  1. Tez No: 493539
  2. Yazar: RUNİDA DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Meme Kanseri, Resim Sanatı, Umutsuzluk, Yorgunluk, Breast Cancer, Fatigue, Hopelessness, Nurse, Painting Art
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırma, meme kanserli hastalarda ameliyat sonrası dönemde resim yapmanın umutsuzluk ve yorgunluk üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal Metot: Araştırma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel çalışma modelinde yapıldı. Araştırmanın evrenini İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde meme kanseri nedeniyle ameliyat olan kadınlar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini bu evrenden olasılıksız ratlantısal örnekleme yöntemiyle seçilen 55 deney, 55 kontrol grubu olmak üzere 110 hasta oluşturdu. Araştırma Nisan 2016-Ocak 2018 tarihleri arsında tamamlandı. Verilerin elde edilmesinde Hasta Tanıtım Formu, Piper Yorgunluk Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanıldı. Deney grubundaki hastalar 12 haftalık süreç boyunca araştırmacı refakatinde 8-12 kez resim çalışması yaptı. Kontrol grubundaki hastalara herhangi bir girişim uygulanmadı. Verilerin analizinde yüzdelik, ortalama, standart sapma, ki kare, bağımsız gruplarda t testi, eşleştirilmiş t testi ve korelasyon kullanıldı. Bulgular: Grupların öntest sontest yorgunluk puanları arasındaki farkın önemli olduğu, umutsuzluk puanları arasındaki farkın ise önemsiz olduğu bulundu. Deney grubundaki hastaların resim çalışması öncesine göre, ortalama umutsuzluk puanının azaldığı görüldü. Görülen azalmanın istatistiksel olarak önemli (t:5.139, p:0.000) olduğu saptandı. Kontrol grubundaki hastaların umutsuzluk puan ortalamaları arasında ön test ve son testte görülen değişiklik istatistiksel olarak önemli bulunmadı (t=0.925, p=0.359). Deney grubundaki hastaların resim çalışması öncesine göre, ortalama yorgunluk puanının azaldığı görüldü. Görülen azalmanın istatistiksel olarak önemli (t: 8.645, p:0.000) olduğu saptandı. Kontrol grubundaki hastaların ön test ve son test yorgunluk puan ortalamaları arasında ön test ve son testte görülen değişiklik istatistiksel olarak önemli bulunmadı (t= 0.549, p=0.585). Sonuç: Meme kanserli hastalarda ameliyat sonrası resim uygulamasının hastaların umutsuzluk ve yorgunluk düzeyini istatistiksel olarak önemli ölçüde azalttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the effect of taking part in painting activity on hopelessness and fatiguein breast cancer patients during the post-operative period. Materials and Method: The study employed the pre-test–post-test quasi-experimental study model with a control group. The study population consisted of female patients who had undergone surgery due to breast cancer at Inönü University Turgut Özal Medical Center; the study sample consisted of 110 patients (55 in the experimental group, 55 in the control group) selected from this population using the improbable random sampling method. The study was conducted between April 2016 and January 2018.The data were collected using a Patient Information Form, the Piper Fatigue Scale, and the Beck Hopelessness Scale. The patients in the experimental group carried out a painting activity eight to 12 times in the course of 12 weeks, accompanied by the researcher. No interventions were carried out for the control group. The data were analyzed using percentages, means, standard deviation, chi-square test, independent samples t-test, and correlations. Findings: The difference between the pretest posttest fatigue scores of the groups was significant and the difference between the hopelessness scores was not significant. A statistically significant decrease (t=5.139, p=0.000) was observed in the experimental group's mean hopelessness score after the 12-week painting activity. The change between the control group's pre-test and post-test mean hopelessness scores was not statistically significant (t=0.925, p=0.359). A statistically significant decrease (t=8.645, p=0.000) was observed in the experimental group's mean fatigue score after the 12-week painting activity. The change between the control group's pre-test and post-test mean fatigue scores was not statistically significant (t=0.925, p=0.359). Conclusion: Painting statistically significantly decreased the hopelessness and fatigue levels in patients with breast cancer during the post-operative period.