Diş-doku destekli keleş slıder ile modifiye veltrı distalizasyon apareylerinin etkilerinin tomografik olarak karşılaştırılması
Three dimensional evaluation of the effects of tooth-tissue–borne keles slider and modified veltri appliances
  1. Tez No: 493557
  2. Yazar: AYTEN DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ERDEM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş-doku destekli, Keleş Slider, Modifiye Veltri, Molar distalizasyonu, üç boyutlu değerlendirme, Keles Slider, Modified Veltri, Molar distalization, Three dimensional evaluation, Tooth-tissue-borne
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı maksiller birinci molar dişlerin distalizasyonu için kullanılan Diş-Doku Destekli Keleş Slider ile Modifiye Veltri apareylerinin etkilerinin 3 boyutlu olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamıza iskeletsel olarak Sınıf I veya hafif Sınıf II ve dişsel Sınıf II ilişkiye sahip 30 hasta (19 kız, 11 erkek) rastgele iki gruba ayrıldı. Bir gruba (10 kız, 5 erkek) Diş-Doku Destekli Keleş Slider apareyi; diğer gruba (9 kız, 6 erkek) Modifiye Veltri apareyi uygulandı. Çalışmamız hastalardan distalizasyon öncesi ve sonrası alınan tomografik kayıtlar üzerinden yürütülmüştür. Keleş Slider ve Modifiye Veltri gruplarında cinsiyetler arası fark bulunmadığından kız ve erkek gruplar birleştirilmiştir. Çalışmamızda grup içi verilerin normal dağılıma uygunluğu için Shapiro-Wilk; gruplar arası varyansların homojenliği için Levene's Homojenite testleri uygulanmıştır. Grup içi değişimlerde normal dağılım gösteren parametreler Eşleştirilmiş t testi, normal dağılım göstermeyen parametreler için Wilcoxon testi; gruplar arası değişimlerin incelenmesinde normal dağılım gösteren parametrelerde Independent t testi ve normal dağılım göstermeyen parametrelerde Mann Whitney-U testi uygulanmıştır. Bulgular: İstatistiksel analizlere göre çalışmamızda cinsiyetler arası önemli farklılık bulunmamıştır. KIBT kayıtları üzerinde yapılan ölçümler sonucunda her iki apareyde de maksiller birinci molar dişlerin önemli düzeyde distale hareket ettiği belirlenmiştir. Her iki grupta kanin ve birinci premolar dişlerde mezializasyon, ikinci premolar dişlerde distalizasyon, Modifiye Veltri grubunda daha fazla olmak üzere keser dişlerde protrüzyon meydana gelmiştir. Ankraj ünitesindeki birinci premolar ve birinci molar dişler Keleş Slider apareyinde ekstrüze, Modifiye Veltri apareyinde intrüze olmuşlardır. Bu intrüzyon nedeniyle Modifiye Veltri grubunda distalizasyon sonrasında dik yön ölçümünde azalma meydana gelmiştir. Sonuç: Diş-Doku destekli apareylerden Keleş Slider, Modifiye Veltri apareyine göre daha paralele yakın distal hareket oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to evaluate the three dimensional effects of tooth-tissue born Keles Slider and Modified Veltri maxillary molar distalization appliances. Material and Method: Thirty patients (19 female, 11 male) with skeletal Class I or mild Class II and dental Class II relationship were included in this study and were randomly divided into two groups. Keles Slider was applied to the one group (10 female, 5 male) and Modified Veltri appliance was applied the another group (9 female, 6 male). Our study was conducted on the CBCT records obtained from the patients before and after maxillary molar distalization. Mann Whitney-U test was used to analyze gender differences. Shapiro-Wilk test was applied to examine for normality in the distribution of intragroup variations. Levene's Homogeneity test was used to test normality in the distribution of intergroup variances variations. Paired t test and Wilcoxon test were used in each group for the parameters that showed normal distribution and that did not exhibit normal distribution respectively. In the analysis of the intergroup differences, Independent t test and Mann Whitney-U test was applied. Results: The Mann Whitney-U test showed no statistically significant difference in any parameters regarding the gender, and thus male and female subjects are pooled together. Statistically significant first molar distalization was observed in both groups. Statistically significant mesialization of canine and first premolar teeth, distalization of the second premolar teeth, more pronounced in the Modified Veltri group, and protrusion of the incisor teeth were observed in both groups. The first premolar and the first molar teeth were extruded in the Keles Slider group, and they were intruded in the Modified Veltri group. Due to this intrusion, vertical measurements were decreased in the Modified Veltri group. Conclusion: Tooth-tissue-borne Keles Slider produced more paralel distal movement than Modified Veltri appliance did.