Water quality assessment of Heshkaro stream in Duhok city, Iraq
Irak Duhok şehrinden geçen Heshkaro nehri su kalitesinin değerlendirilmesi
- Tez No: 493603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Su kalitesi, BOİ, ağırmetaller, Heshkaro, Irak, Water quality, BOD, heavy metals, Heshkaro, Iraq
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışması Irak'ın Duhok şehrinden geçen Heshkaro nehrindeki su kalitesini değerlendirmek ve farklı kentsel ve endüstriyel faaliyetlerin nehrin su kalitesine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nehir boyunca 6 farklı noktadan su örnekleri alınarak kalite parametreleri ölçülmüştür. Örnekler Duhok şehri girişinden başlayarak Irak'ın önemli en önemli su kütlelerinden biri olan Musul baraj gölüne kadar uzaman nehir boyunca 6 farklı noktadan alınmıştır. Araştırmada Şubat ayından başlayıp Ağustos ayına kadar 7 ay boyunca örnek alınmıştır. Ölçülen parametreler arasında sıcaklık, pH, Biyolojik Oksijen İhtiyacı(BOİ), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ),EC, Toplam Çözünmüş Madde (TÇM), alkalilik, sertlik, Toplam Fosfor (TP), Toplam Azot (TN), NO3-, Ca, Mg, Cl-, SO4, Na, K ve ağır metaller (Al, Cr, Cu, Fe, Co, Pb, Mn, Ni, Znve Cd) yer almaktadır. Tüm örnekleme noktalarında zamansal ve mekansal değişimler izlenmiş ve ölçüm sonuçları Irak hükümeti ve Dünya Sağlık Örgütünce ortaya konan su kalite standartları ile karşılaştırılmıştır. Sıcaklıklar mevsimlere ve gün içindeki örnekleme zamanına göre değişim göstermiş olup su pH değerleri de suların hafif alkali olduğunu ortaya koymuştur. Bazı noktalarda BOI ve KOI değerleri hayli yüksek bulunmuş olmasına rağmen örnekleme noktalarının çoğu izin verilen limitler içinde değerlere sahip olmuştur. Tüm örnekleme noktalarından ECve TÇM değerleri izin verilen sınır değerlerin hayli altında kalmıştır. Toplam alkalilik değerleri ise izin verilen sınır değerlerin üzerinde bulunmuştur. Örnekleme noktalarının çoğunda toplam sertlik değerleri Kabul edilebilir düzeyde olup bir kaçı hariç izin verilen değerlerin biraz üzerinde bulunmuştur. Toplam fosfor değerleri normal aralıklarda seyretmiş olup toplam azot değerleri de izin verilen sınır değerleri aşmamıştır.Ca, Mg, Cl, SO4veNadeğerleri bakımından su örnekleri yüksek kalitede olup izin verilen sınırlar içerisinde kalmıştır. Sadece K değerleri izin verilen limitlerin biraz üzerinde seyretmiştir. Ağır metaller açısından ise su örneklerinin çoğunun Al, Cr, Mn ve bir kısmının Pb konsantrasyonları izin verilen sınır değerleri aşmıştır. Bir kaç noktada sınır değerleri aşmasına rağmen örneklerin çoğu Fe, NiveZnbakımından yüksek kaliteli olarak bulunmuştur. Su örnekleri Cu, CoveCdbakımından ise yüksek kalitede bulunmuş ve tüm noktalarda izin verilen limitlerin altında bulunmuştur. Altı farklı örnekleme noktası arasında Musul baraj gölünün olduğu 1 nolu nokta en yüksek kaliteye sahip olmuş ve bu noktadaki tüm örnekler Irak hükümetince ilan edilen standart değerlerin altında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate water quality of Heshkaro stream in Duhok city of Iraq and the impacts of various urban and industrial activities on water quality of the stream. A wide range of water quality parameters have been measured at six sites within waterway of the steam. Samples were collected first from the beginning of Duhok city and the final sampling site was from Mosul Lake which is one of the most important water reservoirs in Iraq. The research was conducted for seven months started in February and ended in August. The 27 parameters of temperature, pH, Biological Oxygen Demand (BOD) Chemical Oxygen Demand (COD), Electric Conductivity (EC), Total Dissolve Solids (TDS), total alkalinity, total hardness, Total Phosphorus (TP), Total Nitrogen (TN), nitrate NO3-, Ca, Mg, Cal-, SO4, Na, K and ten of heavy metals (Al, Cr, Cu, Fe, CO, Pb, Mn, Ni, Zn and Cd) were examined. The Spatial and temporal variations were monitored for all sampling sites then results compared with the Iraqi guidelines for water quality. Temperature varied seasonally and with daytime, and the water pH in all sampling sites was slightly alkaline. There were some sites with high levels of BOD and COD. However, the majority of tested sites were within the acceptable limits. EC and TDS of all sampling sites were far below the maximum permissible levels, while total alkalinity of almost all samples was above the thresholds. Total hardness of majority of the sites was acceptable except for some sites which were slightly above the limits. TP values of sampling sites were within the normal rages. TN in beginning of sampling sites were relatively high and exceeded the permissible limits, while TN for last sampling sites were low and below the limits. Values of nitrate for all sampling sites were within the permissible limits. Ca, Mg, Cal , SO4 and Na were considered to be in normal ranges and did not exceed the allowed levels, while K was higher than the permissible levels. Regarding the heavy metals, the majority of samples tested for Al, Cr, Mn and in a less degree Pb were relatively high and passed the thresholds of Iraqi guidelines in almost all the study period. Values for the most samples tested for Fe, Ni and Zn were within permissible levels, except for small number of samples which exceeded the permitted limits. Water samples tested for Cu, Co and Cd values were within acceptable ranges and in almost all sampling sites. Among all sampling sites, Site 6, which took from Mosul Lake, has the highest water quality and most values from this site were within the permissible levels of Iraqi standards for water quality.