Adalet Ağaoğlu'nun tiyatroları
The theatre of Adalet Agaoglu
  1. Tez No: 493735
  2. Yazar: EMRE YOLCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ADIYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet Ağaoğlu, Yazar, Hayat, Tiyatro, Adalet Ağaoğlu, Writer, Life, Theater
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türk toplumu için Cumhuriyet dönemi ile pek çok alanda olduğu gibi tiyatro ve oyun yazarlığı konusunda da bir kurumsallaşma süreci başlar. Bu yeni yönetim şekli aynı zamanda reformist bir devlet politikası ve tamamen batılı bir kültür anlayışına sebep olur. Türk tiyatro yazarları içerisinde önemli bir yeri olan Adalet Ağaoğlu, yaşadığı döneme eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan tutumu, üst düzey sanatçı duyarlılığı ve aydın kimliği ile modern Türk kadınının tiyatro sahnesindeki sesi olur. Kaleme aldığı eserlerinde politika, sanat, gelenek, günlük hayat, evlilik, köyden kente göç gibi çok çeşitli konuları dile getirmeye çalışan yazar, bunu bireyden topluma doğru ilerleyen bir tiyatro dili ile sağlar. Adalet Ağaoğlu, toplumun farklı kesimlerinden kişilere yer verdiği uzun ve kısa oyunları ile eserlerine yakın dönemi konu edinen yazarlar arasında zikredilir. Bu çalışmada, sanat hayatında yetmiş yıllık bir deneyime sahip olan Adalet Ağaoğlu'nun Türk tiyatrosundaki yeri ve oyun yazarlığındaki önemi anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
For Turkish community, an institutionalisation process begins on the subject of theater and playwriting as is the case with lots of areas with republic period. This new regim causes not only a reformist gaverment policy but also a complate western culture understanting. Adalet Ağaoğlu, having an important role among the Turkish playwritings, becames modern Turkish women's voice on the stage of the theater with her critical approach to her time, high level artist sensibility and intellectual identity. The writer, trying to express the numerous subjects such as policy, art, tradition, daily life, marriage and rural – urban migration, provides this with a theatrical language proceded from individual to society. With her long and short plays giving a place to people from every walk, Adalet Ağaoğlu is mentioned among the writers who write about recent period. In this study, Adalet Ağaoğlu, having on experience of seventy years in art life, is tried to introduce the place in Turkish theater and the importance of playwritings.