Kayseri Kalesi'nin kent kimliğine etkilerinin peyzaj mimarlığı bakımından incelenmesi
Investigating the effects of Kayseri Castle on the urban identity from the view point of landscape architecture
  1. Tez No: 493747
  2. Yazar: SEMA BAKKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DOYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri Kalesi, Kent kimliği, Kültürel peyzaj, Kayseri, Kayseri Castle, Urban identity, Cultural landscape, Kayseri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tarihi dokular kentlerin kimliğinin oluşmasında en etkili alanlar arasındadır ve kentin tarihini yansıtmakla beraber kültürünü ve geçmiş yaşam tarzını da ifade ederler. Bu çalışmanın amacı, tarihi ve kültürel değerlere sahip olan Kayseri Kalesi'nin Kayseri kent kimliğine olan etkilerinin peyzaj mimarlığı bakış açısıyla incelenmesidir. Bu amaçla; Kayseri Kalesi'nin tarihi, yapısal ve konumsal özellikleri yerinde sörveylerle incelenmiş, Kayseri Kalesi'nin kent kimliği üzerine etkileri hakkında kent halkının görüşlerini belirlemek üzere yüz yüze anket tekniği uygulanmıştır. Çalışma ile elde edilen veriler yardımıyla, Kayseri kent kimliğinin oluşmasında Kayseri Kalesi'nin etkileri üzerine değerlendirmeler yapılmış, kentsel peyzaj planlama ve tasarımı çalışmalarında tarihi dokunun yeri ve önemi bakımından öneriler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın, Kayseri kenti yerel yönetimleri tarafından gerçekleştirilecek kentsel planlama çalışmalarına ve peyzaj mimarlığı alanında yürütülecek benzer araştırmalara örnek teşkil etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Historical textures are among the most effective areas in the formation of the identity of cities and reflect the history of the city as well as the culture and past lifestyle. The aim of this study is to examine the effects of the Kayseri Castle, which has historical and cultural values, on the Kayseri city identity from the point of view of landscape architecture. For this purpose; The historical, structural and spatial characteristics of the Kayseri Fortress have been examined in situ and face-to-face survey techniques have been applied to determine the opinions of the city people about the effects of the Kayseri Fortress on the city identity. With the help of the data obtained from the study, evaluations of the effects of Kayseri Castle on the formation of Kayseri city identity were made and suggestions were made in terms of historical place and importance in urban landscape planning and design works. It is expected that this work will be an example of urban planning studies to be carried out by Kayseri city municipalities and similar researches to be carried out in the field of landscape architecture.