Yeşilyurt (Malatya) floritlerinin jeokimyasal köken incelemesi
Examination of the geochemical origin of Yesilyurt (Malatya) florites
- Tez No: 493811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF URAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malatya Metamorfitleri, Florit, NTE, Alterasyon Jeokimyası, Yeşilyurt (Malatya), Malatya Metamorphites, Fluorite, REE, Alteration Geochemistry, Yesilyurt (Malatya)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yeşilyurt (Malatya) bölgesindeki floritler Permo-Karbonifer yaşlı Malatya Metamorfitlerine ait Kalecik mermerleri ile Permiyen yaşlı Düzağaç Şistleri arasındaki uyumsuzluk düzlemi boyunca gözlenmektedir. Aşağıköy batısında iki ayrı alanda gözlenen floritler devamlılık sunmamaktadır. Floritler bölgede mor, koyu mor ve siyahımsı renklerde görülmektedir. Yan kayaçlar granoblastik dokulu mermer ve granolepidoblastik dokulu biyoit-muskovit-kuvarsşistlerden oluşmaktadır. Yeşilyurt floritlerinin jeokimyasal özellikleri dikkate alındığında %F 12,2-35,8 aralığında NTE içerikleri ise 0,02 ile 25,8 ppm arasında değişmektedir. Floritlerin Tb/La- Tb/Ca diyagramındaki konumu değerlendirildiğinde cevherleşmenin hidrotermal evrede meydana geldiği görülmektedir. Yeşilyurt floritleri Sc/Eu -Sr, (La/Yb)n–(Eu/Eup)n, Sr–(Eu/Eup)n, Sc–SNTE, (Tb/Yb)n–(La/Yb)n, Tb/Ca–Tb/La diyagramlarında Akdağmadeni floritlerine benzer bir dağılım göstermektedir. Alterasyon jeokimyası çalışmalarında klorit-karbonat-pirit indeks değerleri (CCPI) 62,5-97,99 arasında, kimyasal alterasyon indeks değerleri (CIA) ise 0,5-84,8 arasındadır. Elde edilen verilerle çeşitli derecelerde ayrışma gösteren kayaçlarda epidotlaşma ve kalsitleşmeye rastlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fluorites in Yesilyurt (Malatya) region are observed along the plane of unconformity between Kalecik marbles and Permian aged Duzagac schists belonging to the Permo-Carboniferous Malatya Metamorphites. Fluorites in the western of Aşağıköy, which observed in two separate areas do not offer continuity, are seen in purple, dark purple and blackish colors in the region. The wall rocks are composed of granoblastic textured marble and granolepidoblastic textured biotite-muscovite-quartz-schists. When the geochemical characteristics of the Yesilyurt fluorites are taken into consideration, F percent values change between 12.2-35.8 and REE contents range from 0.02 to 25.8 ppm. When the position of the fluorite in the Tb / La-Tb / Ca diagram is evaluated, it is seen that the mineralization occurs in the hydrothermal phase. The (La / Yb) n, Sr / (Eu / Eu*) n, Sr- (Eu / Eup) n, Sc-∑REE, (Tb / Yb) n / La diagrams of Yesilyurt fluorites show a distribution similar to that of Akdagmadeni fluorites. From the alteration geochemical studies, chlorite-carbonate-pyrite index values (CCPI) range from 62.5 to 97.99, while the chemical alteration index values (CIA) range from 0.5 to 84.8. Depending on the yield obtained, epidotite and calcitization are observed in the rocks showing various degrees of decomposition.