Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan politikasının analizi (2001 sonrası)
Analysis of the Afghanistan policy of the United States (Post 2001)
- Tez No: 493966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BUKET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan, Terörle Mücadele, Ulus-Devlet İnşası, Güvenlik, Enerji, United States, Afghanistan, Nation-State Building, Counterterrorism, Security, Energy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyasi Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
II. Dünya Savaşı'ndan önce, Amerika Birleşik Devletleri(ABD) politikası dünya ilişkilerine yönelik bir işbirliği ve tecrit bileşimi idi ve ABD'nin Güneybatı Asya'da doğrudan bir bağlantısı yoktu, bu bölge de İngiliz etkisi altında idi. Bunun asıl nedeni, Afganistan'da ABD'nin ticari çıkarlarının eksikliği ve Afgan dış ilişkilerinin koruyucusu olarak Britanya'nın rolü olmuştur. Bu nedenle iki ülke arasındaki ilişkilerin başlanmasına gecikme olmuştur. Dolayısıyla ABD-Afgan ilişkilerinin tarihi çok uzun değildir. Afgan hükümetinin ABD ile ilişkileri kurma çabaları 1934'e kadar sonuç vermemiş ancak 1942'de resmi diplomatik ilişkiler kurulmuştur. Afganistan, geleneksel ve tercih edilen rolü tampon devlet olarak devam ettirmiştir. Herhangi bir süper gücün yörüngesine girmesini veya herhangi bir askeri ittifaka katılmasını kabul etmemiştir. ABD, Sovyet Birliği (SB) ile olan ilişkilerinde esnek yaklaşımı benimsemiştir. Bu nedenle Afganistan'da komünizmin etkisi artmış ve sonunda Sovyet askerleri 27 Aralık 1979'da Afganistan'ı istila ederek bu stratejik bölgeye kontrolünü sağlamıştır. Bu dönemde, Pakistan ön cephe devleti haline geldi ve ABD doğrudan katılımı olmaksızın direniş gruplarına askeri yardım sağlamak için düzenlemeler yapmıştır. 1981'de Başkan Reagan zorlu anti-komünist tutumuyla iktidarı ele geçirdiğinde Afgan direniş guruplarına silah ve mali fonlar sağlamıştır. SB, Şubat 1989'da Cenevre Anlaşmaları imzalandıktan sonra Afganistan'dan geri çekilmiştir. Afganistan'da merkezi bir hükümetin yokluğunda, iç savaşın başlanmasına ve Taliban'ın iktidara gelmesine sebep olmuştur. 11 Eylül saldırılı ardından ABD terörle mücadele için Afganistan'a müdahale ederek hala varlığına devam etmektedir. Terörle mücadele, demokrasinin sağlanması ve Afganistan'da ulus-devlet inşası için yardıma bulunmuştur. 16 yıldır ABD'nin Afganistan'a bulunmasına rağmen hala tehditler devam etmekte, demokrasinin sağlanması ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Başkan Donald Trump'ın seçilmesi ile ABD üçüncü cumhurbaşkanı Afganistan meselesi ile ilgilenmektedir. Trump'ın göreve başladığından bir süre geçmesine rağmen ABD'nin yeni stratejisi şuana kadar açıklanmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Before the World War II, US policy was a form of cooperation and isolation for world affairs, and the US had no direct connection to Southwest Asia, and this region was under British influence. The real reason for this is the lack of commercial interests of the United States in Afghanistan and the role of Britain as a safeguard against Afghan foreign relations. For this reason, there was no delay in starting relations between the two countries. Hence, the history of US-Afghan relations is not very long, and the efforts of the Afghan government to establish relations did not start until 1934. Official diplomatic relations were established in 1942. Afghanistan has maintained its traditional and preferred role as a buffer state. He did not agree to enter any superpower orbit or participate in any military alliance. The US adopted a flexible approach to its relations with the Soviet Union, which increased the influence of communism in Afghanistan and ultimately ensured that Soviet troops invaded Afghanistan on December 27. Pakistan has become a frontier state and the US has made arrangements to provide military assistance to resistance groups without direct involvement. In 1981, President Reagan seized power with a tough anti-communist stance and provided arms and financial funds to Afghan resistance groups. The Soviet withdrew from Afghanistan after signing the Geneva Accords in February 1989. In the absence of a central government in Afghanistan, civil war began, ultimately leading to the Taliban's coming to power. After the September 11th attack, the United States continues its existence by intervening in Afghanistan to combat terrorism. The fight against terrorism, the provision of democracy and the help for the nation-state construction in Afghanistan were found. Despite the fact that the US has been in Afghanistan for 16 years, there are still threats, and the provision of democracy is facing serious problems. With the election of President Donald Trump, the US president is interested in the issue of Afghanistan. Despite the fact that Trump's relativism has begun, the new strategy of the United States has not been revealed until now.