Medya okuryazarlığı eğitim ve uygulamalarının eleştirel bağlamda, Kanada, Almanya, Norveç'in Türkiye ile değerlendirilmesi
Evaluation of media literacy education and practices in critical context with Canada, Germany and Norway with Turkey
  1. Tez No: 493970
  2. Yazar: MELİS EKŞİOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Medya Okuryazarlığı, Medya Eğitimi, Eleştirel Farkındalık, Media, Media Literacy, Media Education, Critical Awareness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Günümüzde iletişim teknolojilerinin yaygın olarak kullanımı, doğru ve bilinçli medya kullanıcısı olmayı gerekli kılmıştır.Medya okuryazarlığı kavramı yeni bir kavram olsa da, eğitimlerine yönelik girişimlerin tarihi eskiye dayanmaktadır.Medya okuryazarlığı, medyadan nasıl yararlanılması gerektiğini bilme, medya mesajlarına ulaşabilme,çözümleyebilme, mesajları yorumlayabilme ve yeniden üretebilme yeteneğidir.Medya mesajlarının doğru biçimde anlaşılabilmesi, yorumlanabilmesi ve kullanılabilmesi, bilinçli bir medya kullanıcısı olmak açısından oldukça önemlidir. Bu araştırmada medya okuryazarlığı eğitim ve uygulamaları literatür taraması yöntemi kullanılarak açıklanmıştır.Medya okuryazarlığı eğitimlerinin eleştirel perspektiften ele alınması gerektiği üzerinde durularak,medya okuryazarlığı eğitiminin yapısı ve bu alandaki eğitimcilerin yeterlilikleri ortaya konmuştur. Araştırma kapsamında, Kanada, Almanya ve Norveç ülkelerinde medya okuryazarlığı eğitim ve uygulama yapısının ortaya konması hedeflenerek,incelenen ülkelerin medya eğitimine yönelik yaklaşımları ile Türkiye'deki mevcut durumun belirgin farkları irdelenmiştir. Araştırma sonucunda, medya okuryazarlığı eğitim ve uygulamalarının, bireylerin medya karşısında eleştirel ve bilinçli bireyler olmasını sağladığı görülmüştür. İncelenen ülkelerin medya okuryazarlığı eğitimlerine yönelik farklı yaklaşımlar sergilediği, medya eğitimine yönelik girişimlerin farklı zaman dilimlerinde gerçekleştiği gözlemlenmiştir.Medya okuryazazarlığı alanındaki eğitimcilerin bu konuda yeterli donanıma sahip olmadıkları belirlenerek, eğitimcilerin yeterliliklerine yönelik daha fazla çaba harcanması, amaçlanan medya okuryazarlığı yetkinliği için önemli katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the widespread use of conscious media and communication technologies has made necessary to be a user.Media literacy is a new concept although the concept of training is based on the historical past of their initiatives. Media literacy, media should be put to is to know how to be able to access media messages,to be able to analyze,interpret and the ability to reproduce messages.Of media messages in the correct manner to be understood, interpreted and can be used before a user is very important in terms of being conscious media. In this study, media literacy education and practices are explained using literature review method. From the perspective of critical media literacy education media literacy education needed to be addressed with an emphasis on the structure and competencies of educators in this area have been demonstrated. The scope of the research, Canada, Germany and Norway, aiming to reveal the structure and application of media literacy education in the countries of by the approaches for media education of the surveyed countries have been analysed with the obvious differences of the current situation in Turkey. As a result of research, media literacy education and practices, it has been shown that individuals have in the face of media, critical and conscious individuals. Of the countries investigated exhibit different approaches to media literacy education, media education initiatives, it is observed that takes place in different time frames. Educators in the field of media literacy by determining that they are not adequately equipped in this regard, the qualifications of educators that are intended to expend more effort on it was concluded that competence make a significant contribution to media literacy.