Türk kamu yönetiminde kadın hakları ihlallerini önlemeye yönelik mekanizmalar
Mechanisms for preventing women's rights violations in Turkish public administration
- Tez No: 494017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hak, İnsan Hakları, Toplumsal Cinsiyet, Feminizm, Kadın Hakları, Kadın Hakları İhlalleri, Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü, Right, Human Rights, Gender, Feminism, The Rights of Women, The Violations of Women, The General Directorate of Women
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Cinsiyet temelli eşitsizliklerin günümüzde varlığını koruması sorunu kadınların temel hak ihlalleriyle yüzleşmesine neden olmaktadır. Hukuksal boyutta kazanılan haklar, uygulamada ciddi engellerle karşılaşmaktadır. Bu çalışmada, kadın hakları ve hak ihlalleri, Türkiye örneği üzerinden detaylı olarak değerlendirilmiştir. Dünyada ve özellikle Türkiye'de kadınların siyasette, çalışma hayatında, eğitimde karşılaştığı sorunlardan önce“toplumsal cinsiyet”kavramı üzerinde durulmuştur. Çünkü, kavram toplumdaki cinsiyet düzenini şekillendirmekte ve bu da cinsiyete dayalı iş bölümüne neden olmaktadır. Bu işbölümüne karşı olan, cinsiyetçiliği, cinsiyetçi baskıyı sona erdirmeye çalışan, kadınların siyasal ve toplumsal mücadelesi olan“feminizm”düşünce sistemi, ayrıntılı incelenmiştir. Çalışmanın temel konusunu ise kadınların haklarını kazanma süreci, kazanılan hakların ne ölçüde kullanıldığı ve oluşan ya da oluşabilecek hak ihlallerinin nedenleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda üzerinde önemle durulan, Türkiye'de kamu yönetiminde özellikle de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olan Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü bünyesinde daha eşitlikçi, ihlalleri önleyici bir kamu yönetimi anlayışı için hangi çalışmaların yürütülmüş olduğu, amacına ulaşılıp ulaşılmadığı ve devam eden çalışmaların sağlayacağı katkılardır.
Özet (Çeviri)
The problem of gender-based inequalities that currently preserve their existence causes women to face violations of their basic rights. The rights gained at the legal level are faced with serious obstacles in practice. In this study, the rights and violations of women have been evaluated in detail through Turkey. Before the problems encountered in education, in politics and at workplace in the world and especially in Turkey, the concept of“gender”was emphasized. Since this concept shapes the gender layout in the society, which is the political and social struggle of woman against this gender discrimination and also seeks to end sexism, has been examined in detail. The main point of the study is the process of gaining the rights of women, and the extent of use and the reasons for the violations occurred or may occur. In this context, it has been emphasized that in The General Directorate of Women which is affiliated to the Ministry of Family and Social Policy in Turkey, especially in the public administration, what works carried out and whether the works served its purpose to prevent violations or not for a more egalitarian and non-violent public administration understanding and also the contributions of ongoing works.