Gelir vergisi mükelleflerinin vergi bilinci düzeyi ve Sivas ilinde bir araştırma
Tax-awareness level of income taxpayers a research in Sivas province
  1. Tez No: 494044
  2. Yazar: MURAT KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, vergi bilinci, gelir vergisi, vergi mükellefi, Tax, tax conscious, income tax, taxpayer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ülkeler için vergi gelirleri, ekonomik, sosyal ve teknik yatırımlar açısından son derece önem arz etmektedir. Toplumların ulaşmış olduğu medeniyet seviyesi ve refah düzeyinde vergi gelirlerinin rolü büyüktür. Dolayısıyla da vergi ödemekle yükümlü mükelleflerin vergiye bakış açıları ve vergi hakkındaki düşünceleri son derece önemlidir. İşte bu noktada vergi bilinci kavramı devreye girmektedir. Vergi mükelleflerinin vergi bilinci düzeyini tespit etmek amacıyla yapılan bu çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Zaman ve maliyet kısıtı nedeniyle kayıtlı tüm vergi mükelleflerine ulaşma imkânı olmayacağı için kolayda örnekleme yöntemi seçilerek 400 gelir vergisi mükellefi ile görüşme sağlanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılarak cevapların frekansları, yüzde olarak dağlımı belirlenmiş ve tablolar şeklinde sunulmuştur. Araştırmada; frekans analizi, çapraz tablo, Pearson Ki Kare analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında, ağırlıklı olarak eğitim seviyesi arttıkça vergi bilinç düzeyinin de arttığı; vergi mükelleflerinin ödedikleri vergi türlerini ve ne anlama geldiklerini eğitim seviyelerine göre bildikleri gibi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax incomes are extremely important for countries in terms of economic, social and technical investments. The role of tax revenues has an important role in the level of civilization and prosperity that society has reached. Therefore, taxpayers who are obliged to pay taxes are very important in terms of taxation views and tax considerations. At this point, the concept of tax consciousness comes into play. The questionnaire method was used in this study to determine the level of tax consciousness of taxpayers. Because of the time and cost constraints, it would not be possible to reach all registered taxpayers, so easy sampling method was chosen and 400 income taxpayers were interviewed. In the analysis of the data obtained from the research, frequency of responses, percent distribution was determined by using SPSS 22 software and presented in tables. In the study; Frequency analysis, cross-tabulation, Pearson Chi Square analysis were used. In the analysis results, the level of tax consciousness increased as the education level increased. As taxpayers are informed about the types of tax they pay and what they mean by their education level.