Taşeronlaşmanın çalışma koşullarına etkisi: Sivas belediyesi örneği
Impact of subcontracting on working conditions: Sivas municipality example
  1. Tez No: 494102
  2. Yazar: SONGÜL KARABUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZEKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Taşeronlaşma, Çalışma Koşulları, Alt İşveren, İşgücü Piyasası, Sivas Belediyesi, Sendika, Subcontracting, Working Conditions, Sub-Employer, Labor Market, Sivas Municipality, Union
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Taşeronlaşma genel anlamda bir işin bir bölümünün başka kişi ya da kuruluşa yaptırılması olarak bilinmektedir. 1970'li yılların sonundan itibaren tüm dünyada hâkim ekonomik ideolojiyi oluşturmaya başlayan Neo-Liberal anlayışın uluslararası ticarete ve üretim-bölüşüm ilişkilerine bakış açısı taşeron işçiliğinin yaygınlaşmasına neden olmuştur. İşverenler özellikle işgücü maliyetini azaltma ve emek sürecini kontrol etme gibi nedenlerle taşeron sistemine yaygın bir şekilde müracaat etmektedir. Birçok açıdan önemli hale gelen ve işverenler tarafından yaygın bir şekilde kullanılan taşeron işçiliği, çalışma hayatında birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Buradan hareketle çalışmanın temel amacı, taşeronlaşmanın çalışma koşullarında meydana getirdiği etkileri ortaya koymaktır. Bu çerçevede çalışmanın amacına en uygun alan görünümünde olan Sivas Belediyesi'nde bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırmada nitel yöntem tercih edilerek veriler derinlemesine görüşmeler aracılığıyla derlenmiştir. Araştırma sonucunda taşeronlaşma nedeniyle işgücü piyasasının çevre ve çekirdek işgücü olarak parçalandığı, ücretlerin ve çalışma koşullarının kötüleştiği, sendikaların güç kaybettiği, taşeron işçilerinin iş güvencesinin olmadığı, bir işte uzmanlaşma eğiliminin zayıf olduğu ve taşeron işçileri arasındaki dayanışma geleneğinin zayıfladığına dair pek çok bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subcontracting is generally known as having a part of a job done by another person or organization. The view of the Neo-Liberal understanding, which has started to form the dominant economic ideology in the world since the end of the 1970s, on international trade and production-distribution relations has led to the widespread of subcontractor labor. Employers commonly apply to the subcontracting system for reasons such as reducing labor costs and controlling the labor process. Subcontracted labor, which has become important in many respects and widely used by employers, brings with it many problems in working life. The main purpose of working from here is to reveal the effects that subcontracting has on the working conditions. An area survey was conducted in Sivas Municipality, which is the most suitable area for the purpose of working in this framework. he qualitative method was preferred in the study and the data were compiled through in-depth interviews. As a result of the survey, many findings were obtained that the labor market was broken down as environment and core labor, wages and working conditions worsened, unions lost power, lack of job security of subcontractors, weakness of specialization in a job and weakness of solidarity among subcontractors.