The art market in contemporary Turkey: Valuation of the artworks and the practice of art collecting
Günümüz Türkiyesinde sanat piyasası: Sanat eserlerini değerleme ve koleksiyonerlik pratiği
  1. Tez No: 494163
  2. Yazar: FATMA BÜŞRA HASBOYACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİM ARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Sosyoloji, Art History, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat marketi, değerleme, sembolik metalar, sanat koleksiyonerliği, sanat koleksiyonerleri, Art market, valuation, symbolic goods, art collecting, art collectors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Modern Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma günümüz Türk sanat piyasasında, sanat eserlerinin değerinin nasıl inşa edildiğini anlamaya yönelik bir çabadır. Bu amaçla, araştırmada niteliksel vaka çalışmasına dayalı bir metodolojik strateji uygulanmış, alandaki bireysel ve kollektif faillerin sosyolojik kavranışına temel sağlayacak derinlemesine mülakatlar ile yoğun saha çalışmasına dayalı bir veri seti üretilmiştir. Sembolik metaları değerlemenin altında yatan mekanizmayı keşfetmek ve sanat koleksiyonerlerinin temel saiklerini ortaya çıkarmak amacıyla, yeni ekonomik sosyoloji ve gelişmekte olan değerleme çalışmaları (valuation studies) alanının sağladığı teorik ve analitik araçlardan yararlanılmıştır. Çalışma, sanat eseri toplama pratiğinin içerimlerini analiz ederken aynı zamanda Bourdieu-mülhem kültürel sınıf yaklaşımının sağladığı imkanlardan istifade etmiştir. Tez sanat piyasasının konfigürasyonunu, sanat eserlerini değerleme sürecini takip ederek failler arası etkileşimler üzerinden incelemektedir. Beraberinde, sanat piyasasındaki birey ve organizasyonların sembolik metaların sosyo-kültürel anlamlarının ve niteliklerinin inşasına kolektif olarak katkı yaptıkları bulgulanmıştır. Aynı zamanda, sanat eserlerinin sembolik değerlerinin meşrulaştırılması ile sanat koleksiyonerlerinin sosyal konumları ve yatkınlıkları arasında kayda değer bir ilişki olduğu iddia edilmektedir. Sonuç olarak, çalışma, sanat piyasasının işleyişini alandaki maddi mübadele ilişkilerinin basit tasvirlerine indirgeyen açıklama tarzlarının ötesine geçerek, sembolik değer yaratımı sürecine yaptığı özel vurguyla Türk sanat piyasasının henüz çalışılmamış alanlarının keşfine katkı yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an endeavor to understand how the value of artworks is constructed in the present Turkish art market. To this end, it deploys qualitative case study research as a methodological strategy and generates an original data by conducting intensive fieldwork with in-depth interviews that provided a basis for a sociological understanding of the role of both individual and corporate agents situated in this field. The new economic sociology and burgeoning field of valuation studies provide theoretical tools and analytical lenses to explore the underlying mechanism of valuation of symbolic goods and to reveal leitmotif of art collectors. The study also draws upon the insights of a Bourdieu-inspired cultural class approach in analyzing the implications of the practice of art collecting. The thesis scrutinizes the configuration of the art market by tracing the valuation process of artworks through the interplay among market actors. Concomitantly, it finds that individuals and organizations in the art market collectively contribute to the construction of the socio-cultural meaning of the symbolic goods and their qualification. The study also argues that there is a considerable relation between the legitimization of the artworks' symbolic value and the social positions and dispositions of art collectors. Overall, it contributes to the exploration of the uncharted territory of the Turkish art market by laying special weight on the symbolic value creation process, beyond accounts that reduce the analysis of the functioning of the art market to the mere description of material exchanges in the field.