Çizgi filmler ve tüketim kültürü: Çizgi filmlerde tüketim davranışlarının ve tüketim nesnelerinin ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklara etkisi
Cartoons and consumption culture: The effects of consumption behaviors and consumption objects in cartoons on primary and secondary school children
- Tez No: 494260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BURCU ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketim Kültürü, Çizgi Film, Çocuk, Televizyon
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma çizgi filmlerde ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukları tüketime yönlendiren içeriklerin belirlenmesi, belirlenen içeriklerin çocukların satın alma davranışı üzerinde ne kadar etkili olduğunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca çizgi filmlerde tüketim davranışlarının ve tüketim nesnelerinin ilkokul çağındaki çocuklara etkisi de belirlenmiştir. Bu bağlamda oluşturulan hipotezler analiz edilerek amaca ulaşmaya çalışılmıştır. Araştırmanın birinci ve ikinci bölümleri kavramsal çerçeveyi kapsamaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde, tüketimle ilgili genel kavramlar açıklanarak, televizyonun tüketim üzerindeki etkileri ile ilgili literatür taranmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, çizgi filmlerin ortaya çıkışı, genel özellikleri ve çizgi filmlerde üretilen ideolojilerin çocuk izleyicilere etkileri kavramsal olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünü oluşturan üçüncü kısmında, televizyonda yayınlanan çizgi filmlerin ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların tüketim alışkanlıklarına etkisini araştıran bir alan araştırması yapılmıştır. Bu bağlamda Bitlis ilinde ilkokul ve ortaokul çağındaki 380 çocuğa anket uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25 paket programında frekans, T Testi ve Anova Testi yapılarak analiz edilmiştir. Bu testler sonucunda elde edilen bulgular tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda çizgi filmlerde çocukları etkileyen içeriklerin bulunmadığı ve çizgi filmlerde bulunan çocukların satın alma davranışında rol oynayan ürünlere olan ilgilerinin de olumsuz olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted in order to determine the contents of the cartoons that direct the consumption of primary and secondary school children, and to determine the effectiveness of the determined contents on children's buying behavior. In addition, the effects of consumption behaviors and consumption objects in cartoons on primary school children are determined. Reaching the aim is tried by analyzing the hypotheses created in this context. The first and second sections of the study cover the conceptual framework. In the first part of the study, explaining general concepts related to consumption, the literature about the effects of television on consumption is searched. In the second part of the study, the emergence of cartoons, their general characteristics, and the effects of ideologies produced in cartoons on child audience are tried to be conceptually explained. In the third section of the study, which makes the application section, a field study was conducted to investigate the effect of televised cartoons on consumer habits of primary and secondary school children. In this context, a questionnaire was applied to 380 primary and secondary school children in Bitlis province. The data obtained from the study was analyzed by frequency, T test and Anova test in the SPSS 25 packet program. The findings obtained from these tests were tabled and interpreted. As a result of the research, it was found out that there are no contents that affect children on cartoons and the interests to the products in cartoons that have a role in the buying behavior of the children is negative. Key Words : Consumption, Consumption Culture, Cartoon, Child, Television