Buzağı ishallerinde escherichia coli, crytosporidium ve giardia yaygınlığı
The prevalence of escherichia coli, cryptosporidium and giardia in diarrheic calves
  1. Tez No: 494357
  2. Yazar: İSMAİL ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET BİRDANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Buzağı ishali, E.coli, yaygınlık, Calf diarrhea, E. coli, prevalence, cryptosporidiosis, giardiosis, rotavirus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Buzağı ishallerinde Escherichia coli, Cryptosporidium ve Giardia yaygınlığı Ülkemizde sığır yetiĢtiriciliğinin en büyük sorunlarından biri buzağı ishalleridir. Her yıl buzağı ishallerine bağlı birçok ölüm ve ekonomik kayıp söz konusudur. Özellikle E.coli ishalleri ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra gözden kaçan Cryptosporidium ve Giardia tedavi masraflarını arttırmakta hatta geç kalan olgularda buzağıların ölümüne yol açmaktadır. Bu çalıĢmamızda Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve AraĢtırma merkezine tedavi için getirilen buzağılarda yukarıda bahsi geçen 3 etkenin yaygınlığını tespit etmeye çalıĢtık. Son dönemlerde önemi gittikçe artan immunokromatografik hızlı test kitleri ve asit-fast boyama yöntemi ile gelen buzağılardan E.coli, Cryptosporidium ve Giardia etkenlerini tespit etmeye çalıĢtık. Afyon ve çevre illerden, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve AraĢtırma merkezine tedaviye getirilen ve ishal tespit edilen 101 adet buzağıda yapılan çalıĢmada buzağıların 17‟sinde herhangi bir enteropatojene rastlanılmamıĢtır. Geri kalan 84 buzağıdan 65‟inde tek enteropatojen, 19‟unda ise birden fazla enteropatojen tespit edilmiĢtir. Tek enteropatojenin bulunduğu 65 buzağının; 12‟sinde E.coli K99, 20‟sinde Cryptosporidium, 2‟sinde giardia ve 31‟inde diğer (rota-corona) enteropatojenler tespit edildi. Ġki enteropatojenin olduğu 19 buzağının; 9‟unda Cryptosporidium+rota, 2‟sinde Cryptosporidium+corona, 1‟inde giardia+Coronavirus ve 7‟sinde diğer etkenler (rota+corona) tespit edildi. Yapılan çalıĢmalarla bu etkenlerin sahada sıklığı tespit edilerek gerekli bilgilendirmeler yapılıp, kontrol programları oluĢturularak ekonomik olarak verdiği zarar en alt seviyeye indirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The prevalence of Escherichia coli, Cryptosporidium and Giardia in diarrheic calves One of the biggest problems with cattle breeding is calf diarrhea. Every year there are many deaths and economic losses due to calf diarrhea. Especially E. coli diarrhea causes serious economic loss. Besides, Cryptosporidium and Giardia even late diagnosis in the cases are increasing their costs of treatment leads to the death of the calf. 101 calves who complained of diarrhea were included in the study material. E. coli, Cryptosporidium and Giardia were investigated by immunochromatographic rapid test kits and acid-fast staining method in stool samples. There were no enteropathogens investigated in 17 calves. Of the remaining 84 calves, 65 were single enteropathogens and 19 were multiple enteropathogens. 65 calves with single enteropathogen; 12 of E. coli K99, 20 of Cryptosporidium, 2 of giardia and 31 of other (rotavirus, coronavirus) enteropathogens were detected. Of the 19 calves with two enteropathogens; 9 in Cryptosporidium + rotavirus, 2 in Cryptosporidium + corona virus, 1 in giardia + Coronavirus and 7 in rotavirus + coranavirus. With the studies done, the frequency of these enteropathogens and other factors should be determined. Thus, the economic damage may be reduced to the lowest level and informing the necessary information and creating control programs.