Pediatrik motivasyon ölçeği'nin (pedıatrıc motıvatıon scale (pmot)) Türkçe'ye uyarlanması, geleneksel rehabilitasyon programına katılan farklı kronik engele sahip çocuklarda motivasyonun değerlendirilmesi
Adaptation of the turkish version of the pediatric motivation scale (pmot), evaluation of motivation in children with different chronic disability participating in the traditional rehabilitation program
  1. Tez No: 494404
  2. Yazar: MERVE KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY TARSUSLU ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Çocuk, Rehabilitasyon, Kronik Engel, Motivation, Child, Rehabilitation, Chronic Disability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, rehabilitasyon programına motivasyonu değerlendiren Pediatrik Motivasyon Ölçeği'nin (PMÖ) Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasını yapmak ve rehabilitasyona katılan kronik engelli bireylerde fonksiyonel seviye ile motivasyon arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışmaya, 8-18 yaş arasında, rehabilitasyon programına katılan 62 kronik engelli çocuk dahil edildi. Çocukların sosyo-demografik özellikleri, araştırmacı tarafından hazırlanan bir form ile sorgulandı. Çocukların rehabilitasyona motivasyonu PMÖ ve Görsel Analog Skala (GAS) ile değerlendirildi. Ölçeğin geçerliliğinin belirlenebilmesi için PMÖ ile GAS arasındaki korelasyon incelendi. İç tutarlılığın belirlenebilmesi için Cronbach alfa değeri hesaplandı. Test-tekrar test güvenilirliğinin belirlenebilmesi için rastgele 15 çocuğa ilk değerlendirmeden iki hafta sonra ikinci değerlendirmeler yapıldı ve“Intraclass Correlation Coefficient (ICC)”değeri hesaplandı. Çocukların fonksiyonel seviyesi Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçümü (WeeFIM) ile değerlendirildi. Bulgular: Çocukların yaş ortalaması, 12,16±3,19 idi. PMÖ ve GAS arasında pozitif yönde iyi derecede bir korelasyon olduğu tespit edildi (r=0,713, p=0,000). PMÖ'nün iç tutarlılığı yüksek (Cronbach alfa=0,827), test-tekrar test güvenilirliği çok yüksek (ICC=0,960) olarak bulundu. Fonksiyonel seviye ile motivasyon arasında ilişkiye rastlanmadı (p=0,896). Sonuç: PMÖ'nün Türkçe versiyonu kronik engelli çocuklarda geçerli ve güvenilir bir ölçektir. Çalışmamızda, kronik engelli çocuklarda fonksiyonel seviye ile rehabilitasyona katılım konusundaki motivasyon düzeyi arasında bir ilişki bulunmamıştır. Çalışmamıza katılan çocukların fonksiyonel seviyelerinin yüksek olması motivasyon düzeylerinin de yüksek olmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to analyze the validity and reliability of the Pediatric Motivation Scale (PMOT), which evaluated motivation for the intended rehabilitation program and examine the relationship between functional level and motivation in chronic disabled children participating in rehabilitation. Method: The study included 62 children with chronic disability participating in a rehabilitation program between 8-18 years of age. The socio-demographic characteristics of the children were questioned by a form prepared by the researcher. Children's motivation for rehabilitation was assessed by PMOT and Visual Analogue Scale (VAS). The correlation between the PMOT and VAS was examined to determine validity of the scale. The Cronbach alpha value was calculated to determine internal consistency. In order to determine test-retest reliability, 15 randomly selected children were evaluated two weeks after the first evaluation and“Intraclass Correlation Coefficient (ICC)”value was calculated. Functional level of the children was assessed by the Pediatric Functional Independence Measure (WeeFIM). Results: The average age of the children was 12.16±3 years. There was a good correlation between PMOT and VAS in the positive direction. Internal consistency of PMOT was high (Cronbach alpha=0.827) and test-retest reliability was very high (ICC=0.960). There was no association between functional level and motivation (p=0.896). Conclusion: The Turkish version of PMOT is a valid and reliable scale for children with chronic disabilities. In our study, there was no relationship between functional level and level of motivation for participation in rehabilitation in children with chronic disabilities. The high level of functional levels of children has led to high level of motivation.