Laparoskopik ve robotik mini gastrik bypass hastalarının erken dönem sonuçları
Laparoscopic and robotic mini gastric bypass early results of the diseases
  1. Tez No: 494470
  2. Yazar: HAKAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇETİNKÜNAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, robotik cerrahi, laparoskopi, minigastric-bypass, Obesity, robotic surgery, laparoscopy, minigastric bypass
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Obezite; vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile tanımlanan kronik bir hastalıktır. Beden kitle indeksinin(BKİ) 30 kg/m2 ve üzerinde olması obezite, 35 kg/m2 üzerinde olması morbid obezite olarak kabul edildi. Hastanemizde Roux-en-Y gastrik bypass yerine minigastrik bypass(MGB) operasyonları tercih edilmiş olup bunun nedeni minigastrik bypass da tek anastomoz olması az komplikasyon olması ve uzun dönem sonuçlarının Roux-En-Y gastrik bypass ile aynı olması sebebiyle tercih edilmiştir. Bu sayede laparoskopik ve robotik cerrahinin sağladığı faydaları ve zararları tespit edip bu yönde tıp literatürüne katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Hastanemiz Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2014- Ocak 2017 tarihleri arasında Minigastrik-bypass operasyonu olan 235 hastanın tümü değerlendirildi. Laparaskopik minigastrik bypass (n=188)- robotik minigastrik bypass (n=47) olmak üzere 2 grup oluşturuldu. Hastaların klinik verileri (yaş, yıl, cinsiyet), labarotuvar verileri (hemoglobin, LDL, HDL, kolesterol, insülin, HBA1C, insülin direnci), ve operasyon sürelerine bakıldı. Çalışmaya hastanemizde obezite operasyonu olan hastalar dahil edildi.takiplerine gelmeyen hasta çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmamızda robotik ve laparoskopik cerrahi geçiren minigastrik bypass hastaları karşılaştırılmış olup bu hastalarda operasyon sonrası kilo kaybı ve vücut kitle indeksinde anlamlı düşme saptanmıştır. Postoperatif kolesterol değerlerindeki düşüş anlamlıdır. Hastaların glikolize hemoglobin (HBA1C) değerlerinde postoperatif düşme görülmüş, insülin direncinde azalma saptanmıştır. Robotik cerrahinin operasyon süresi laparaskopik cerrahiye göre daha fazla bulunmuştur. Laparoskopik ve robotik cerrahi arasında metabolik sonuçlara göre anlamlı fark saptanmamıştır. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda robotik cerrahi ve laparaskopik cerrahi hastalarımızda ilk 1 yılda kilo kaybı BKİ de azalma kolesteol değerlerinde düşme ve metabolik değerlerde anlamlı düzelmeler göstermekte olup mini gastrik bypass operasyonu faydalı bir bariatrik cerrahi prosedürdür.Kliniğimizde 2011 yılından itibaren laparaskopik bariatrik cerrahi yapılmaktadır.bu nedenle laparaskopik cerrahinin sonuçları robotik cerrahiye oranla daha iyi gibi görülmektedir. Bu durum teknolojik inovasyonun yayılım fazına uymaktadır.Robotik cerrahi 2006 yılından itibaren ürolojiyle bir kullanıma girmiştir.Genel cerrahide kullanımı 2011 yılından itibaren yaygınlaşmıştır.Bu nedenle ülke çapında diğer cerrahların verileride yol gösterici olacaktır.Da Vinci S sistemi esas olarak ürolojiye göre dizayn edilmiş bi robottur ve genel cerrahinin operasyonları için gereken komplike prosedürlere uygun olmayabilir.Bu nedenle bariatrik cerrahide robotik yaklaşımın sonuçlarılaparaskopiye göre daha kötü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aım and Background: Obesity is a chronic disease that is defined as the energy intake surplus over energy expenditure resulting in excess fat accumulation' concomitant systemic disease and therefore, resulting in reduced life span of the affected individual. Obesity is classified according to certain anthropometric measurements; most common of these measurements is the body mass index (BMI) of the individual. Individuals with a BMI over 35kg/m2 are considered as morbid obesity. Currently in our center laparoscopic sleeve gastrectomy and laparoscopic mini-gastric bypass (MGB) are the two abundant bariatric procedures that are being performed. The aim of the present retrospective analysis is to evaluate the efficacy of laparoscopic and robotic mini-gastric bypass (MGB) in resolution of morbid obesity and concomitant systemic diseases. In addition, we aimed to evaluate the efficacy of robotic surgery with respect to conventional laparoscopic approach. Patıents and Methods: Two hundred-thirty-five patients who underwent laparoscopic or robotic MGB in our center between January 2014 to 2017 were included in the retrospective analysis. The patient data were drawn from the patient data base collected prospectively in our center. Patients were grouped in to robotic (RMGB) and laparoscopic MGB (LMGB) groups. Patient demographic data' laboratory tests, glycosylated hemoglobin (HBA1C) and presence and resolution of the systemic diseases were investigated. In case of missing data the patients were called o in-patient ward or contacted by telephone. Results: Mean age of the RMGB and LMGB groups were 35.3+12.4 and 37.6+9.9 years, respectively (p>0.05).In both groups 76% of the patients were female and the two groups were similar in terms of preoperative BMI, body weight and distribution of the systemic diseases (p>0.05). When each group was evaluated according to the preoperative values MGB procedure resulted in significant weight loss, reduction in BMI and resolution of the concomitant diseases such as diabetes, hyperlipidemia and etc. (p0.05). Although complication rate of RMGB was higher than LMGB it did not reach statistical significance (p>0.05). Dıscussıon and Conclusıon: In conclusion, we can conclude that MGB is an effective treatment modality for morbid obesity and related systemic diseases. Robotic approach in bariatric surgery is in the diffusion phase of popularization of technologic innovation. We have been performing laparoscopic bariatric surgery since 2011 in our center and our experience in this procedure is more than the robotic approach. This may be one reason why robotic surgery results may be inferior to laparoscopic approach. Robotic bariatric technique should be more standardized as it is in the laparoscopic approach. We use the Da Vinci S system which is designed for the urologic applications and may be not suitable for more complex general surgical procedures. These results should be confirmed by more advanced robots and a multi-institutional data should be obtained to evaluate the efficacy and safety of the robot in bariatric surgical procedures.