Çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerin girişimsel ağrıyı azaltmak için kullandıkları yöntemlerin incelenmesi
Investigating the methods used by nurses working in pediatric clinics to reduce invasive pain
  1. Tez No: 494553
  2. Yazar: RECEP KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatri, Hemşire, Ağrı Yönetimi, Farmakolojik Yöntemler, Farmakolojik Olmayan Yöntemler, Pediatrics, Nurse, Pain Management, Pharmacological Methods, Nonpharmacological Methods
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerin girişimsel ağrıyı azaltmak için kullandıkları yöntemlerin incelenmesi amacıyla yapılmış, tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırma, 1 Nisan 2016-30 Aralık 2016 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 217 pediatri hemşiresi oluşturmuştur. Araştırmaya katılan hemşirelerin %63.6'sının ağrı giderme yöntemleri ile ilgili bir eğitim almadığı ve çoğu hemşirenin eğitim almak istediği belirlenmiştir. Tüm ağrılı girişimlerde, ağrının giderilmesine yönelik en yüksek oranda kullanılan yöntemler; işlem öncesi bilgi vermek, ebeveyn katılımına izin vermek ve dokunma olarak bulunmuştur. Diğer girişimlerde kullanılan ağrı giderme yöntemleri incelendiğinde, flaster çıkarma işleminde oyuncak verme, kapiller kan alma, topuk kanı alma, venöz kan alma ve arteriyel kan alma işlemlerinde emzik verme/emzirme, periferal damar yolu açma işleminde uygulama sonrası ödül verme ve oyuncak verme, port iğne takılması/çıkarılması işleminde lokal anestezik uygulama, aspirasyon, üriner kateter takılması/çıkarılması ve ostomi bakımı işlemlerinde çevresel uyaranları azaltma yöntemi, intramüsküler (IM), subkutan (SC) ve intradermal (İD) enjeksiyon işlemlerinde ise nefes egzersizi yaptırma yöntemi sık uygulanan ağrı giderme yöntemleri olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak farmakolojik olmayan ağrı giderme yöntemlerinin çeşitlendirilerek farmakolojik yöntemlerle birlikte klinik uygulamalara dahil edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was aimed at investigating the methods used by nurses working in pediatric clinics to reduce invasive pain. The study was carried out between April 1, 2016 and December 30, 2016 at Ege University Hospital, Dokuz Eylül University Hospital, İzmir Tepecik Training and Research Hospital and Dr. Behçet Uz Children's Diseases and Surgery Training and Research Hospital. The study sample comprised 217 pediatric nurses. Of the nurses participating in the study, 63.6% did not receive training on pain relief methods and most of them wanted to receive training on the issue. In all painful interventions, the most frequently used methods to relieve pain are giving information before the intervention, allowing parents to stay with the child during the intervention and touching the child. Among the pain relieving methods commonly used in other procedures are giving the child toys while the medicated plaster is removed, breastfeeding or using a pacifier during capillary blood collection, heel lance procedure, venous blood collection and arterial blood collection, giving rewards and/or toys after the insertion of peripheral venous catheters, administering local anesthetic during port needle insertion / removal, reduction of environmental stimuli during urinary catheter insertion / removal, and in ostomy care procedures, and carrying out breathing exercises during intramuscular (IM), subcutaneous (SC), and intradermal (ID) injections. In conclusion, it is recommended to include non-pharmacological pain relieving methods in clinical practices in addition to pharmacological methods.