Kocaeli ilinde çocuk hastalıkları kliniklerinde çalışan hemşirelerin çocuklarda ağrı kontrolüne ilişkin bilgi durumları
Knowledge status of nurses working at children's diseases clinics in Kocaeli in respect of pain control in children
  1. Tez No: 324190
  2. Yazar: AYŞEGÜL ARTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU GÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, ağrı kontrolü, çocuk hasta, hemşire, non-farmakolojik yöntemler, pediatri hemşiresi, Pain, pain control, pediatric patients, nursing, non-pharmacological methods, pediatrics nurse
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETAğrı, hoşa gitmeyen fiziksel, duygusal ve psikolojik boyutları olan çok yönlü bir deneyimdir. Çocuklarda ağrıyı değerlendirirken karşılaşılan en önemli sorun ağrılarını doğru ifade edememeleridir (Eti-Aslan, 2002). Tedavi edilmeyen ağrı çocukta biyolojik, psikolojik ve sosyal sorunlara neden olmasının yanında gelişimsel ve davranışsal sorunlara da neden olmaktadır (AAP, 2001). Etkili ağrı kontrolü hemşirenin doğru bilgi ve değerlendirme becerisine sahip olmasını gerektirir (Ocakçı ve Yiğen, 2004). Araştırma Kocaeli ilinde bulunan özel, devlet ve üniversite hastanelerinin çocuk hastalıkları kliniklerinde çalışan hemşirelerin çocuklarda ağrı kontrolüne ilişkin bilgi durumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Veriler Temmuz 2011-Şubat 2012 tarihleri arasında bu hastanelerde çalışan 134 hemşireden, uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılarak yüz yüze görüşme tekniğiyle elde edilmiştir. Veriler SPSS 17.0 programı ile bilgisayar ortamında yüzde, Kruskal Wallis-H, Mann Whitney-U testleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin %71,6'sının mesleği ile ilgili kendi gelişimini destekleyici yayınları takip ettikleri ve %62,7'sinin bilimsel toplantılara katılmadıkları saptanmıştır. Hemşirelerin %81,3'ünün çocuklarda ağrı kontrolüne ilişkin daha önce eğitim almadıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin %54,5'inin, çocuğun ağrısı olduğu zaman farmakolojik ve non farmakolojik yöntemleri birlikte kullandıkları ve %16,4'ünün zaman yetersizliği nedeniyle ağrı kontrolünde zorluk yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Hemşirelerin %70,1'inin çalıştıkları klinikte ve %85,8'inin bireysel olarak ağrı değerlendirme ölçeği kullanmadıkları görülmüştür. Hemşirelerin ağrı tedavisinde farmakolojik yöntemleri, non-farmakolojik yöntemlerden daha çok uyguladıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin ağrı kontrolü bilgi düzeyleri 22 puan üzerinden 14,53±1,72 bulunmuştur. Araştırmada hemşirelerin ağrı kontrolü bilgi düzeyinin ortalamanın biraz üzerinde olduğu ancak yeterli olmadığı, ağrı kontrolünde çeşitli çevresel zorluklar yaşandığı ve hemşirelerin bağımsız fonksiyonu olan non-farmakolojik ağrı tedavi yöntemlerinin kullanım oranının çok düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPain is a multi-faceted experience which has disagreeable physical, emotional, and psychological dimensions. The most important problem encountered in assessing pain in children is their inaccurate pain expression (Eti-Aslan, 2002). Untreated pain causes developmental and behavioral problems beside biological, psychological and social problems in children (AAP, 2001). Effective pain control requires the right knowledge and assessment skills of a nurse (Ocakçı and Yiğen, 2004). Research was carried out as a descriptive study with nurses working at children's diseases clinics at private, state and university hospitals in the province of Kocaeli and it was aimed to determine the information status of nurses about the control of pain in children. Data were collected between July 2011-February 2012 from 134 nurses working in these hospitals by face to face interview using a questionnaire prepared according to expert opinions. Data analysed virtually with the SPSS 17.0 program with percent, Kruskal Wallis-H and Mann Whitney-U tests. It is established that 71.6% of the nurses participating in the study were following the publications that support their own development related to their profession and 62.7% were not participating in scientific meetings. It is found that 81.3% of nurses did not receive any education on the control of pain in children previously. Nurses, 54.5% of the child pharmacological and non-pharmacological methods of pain when used together, and 16.4% stated that they experienced difficulty controlling pain due to lack of time fame.It was found that 85.8% of nurses individually and 70.1% at the clinic were not using a pain rating scale. It was established that nurses applied pharmacological methods more than non-pharmacological methods in treatment of pain. It was found that knowledge level of pain control of nurses was 14.53 out of 22 points. In the research, it was established that the knowledge level of pain control of nurses was slightly above average but not sufficient, various environmental challenges at pain control were experienced and the applying rate of non-pharmacological pain treatment methods which were the independent function of nurses was very low.