Çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerin gözüyle çocuk hemşireliğinin sınırları
Roles and functions that nurses working on a pediatric ward
  1. Tez No: 767906
  2. Yazar: SELDA YÜZER ALSAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RANA YİĞİT, YRD. DOÇ. DR. DEVRİM ÖZDEMĠR ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Hemşireliği, Rol ve İşlevler, Çocuk ve Aile, Pediatric Nursing, Roles and Functions, Child and Family
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Bu araştırma, çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerin sahip olması gereken rol ve işlevleri belirlemek ve bu rol ve işlevlerin uygulama düzeylerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, öncelikle literatür taraması yapılmış ve bir deneme ölçeği geliştirilmiştir. Deneme ölçeğinin uygulanmasından elde edilen ölçme sonuçları yardımıyla madde analizi, güvenirlik ve geçerlik çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, sekiz boyutlu (bakım verici ve sağlığı koruyucu rolü, eğitici ve araştırmacı rolü, savunucu ve karar alıcı rolü, rahatlatıcı rolü, rehabilite edici rolü, danışmanlık rolü, yönetici ve koordine edici rolü, iletişimci ve işbirliği rolü) ve 63 maddeden oluşan“Çocuk Hemşirelerinin Rol ve İşlevlerini Uygulama Ölçeği”geliştirilmiştir. Araştırma, Mayıs-Kasım 2004 tarihleri arasında; Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Mersin Toros Hastanesi, Mersin Devlet Hastanesi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çocuk kliniklerinde yapılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen Bilgi Formu ve Çocuk Hemşirelerinin Rol ve İşlevlerini Uygulama Ölçeğinin uygulanmasından elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve SPSS 11.0; STATISTICA 5.0 ve Microsoft Excel 2002 paket programları yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, hemşirelerin yaklaşık %40'ının Sağlık Meslek Lisesi ve %40'ının Lisans mezunu, %20'sinin ise Önlisans mezunu olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin %64.2'si bekardır ve %28,4'ü meslekte 4-6 yıldan beri; %40,7'si çocuk kliniğinde 1-3 yıldan beri çalışmaktadır. Lisans mezunu, bekar ve üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin, rol ve işlevlerini uygulama düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin en üst düzeyde; bakım verici ve sağlığı koruyucu rollerini, en alt düzeyde ise danışmanlık rollerini yerine getirdikleri görülmektedir. Hemşirelerin yaşı, meslekte ve çocuk kliniğinde çalışma süreleri, rol ve işlevlerini uygulama düzeylerini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was conducted for the purpose of determining the roles and functions that nurses working on a pediatric ward need to have and the level of implementation of those roles and functions. First a review of the literature was conducted for this purpose and a trial inventory tool was developed. With the help of results of the implementation of the trial inventory, item analysis, reliability and validity studies were conducted. At the conclusion of these studies a 63 item“Implementation of Pediatric Nurses' Roles and Functions Inventory”with 8 subcategories (caregiver and health promoter roles, educator and researcher roles, advocate and decision maker roles, comforter role, rehabilitator role, counselor role, manager and coordinator roles, communicator and cooperation roles) was developed. The research was conducted May-November 2004 on the pediatric wards of Mersin University Research and Training Hospital, Mersin Toros Hospital, Mersin Public Hospital, and Akdeniz University Medical Faculty Hospital. The data that were collected using an Information Form and Implementation of Pediatric Nurses' Roles and Functions Inventory developed by the investigator were analyzed using SPSS 11.0, STATISTICA and Microsoft Excel 2002 packet computer programs. At the conclusion of the analysis it was determined that approximately 40% of the nurses were Health High School graduates, 40% baccalaureate nursing program graduates and 20% associate degree program graduates. Of the nurses participating in the study 64.2% were single, 28.4% had worked in nursing for 4-6 years, and 40.7% had worked on a pediatric ward for 1-3 years. The nurses who were single, graduates of a baccalaureate nursing program and working at a university hospital had the highest level of implementation of roles and functions. The nurses fulfilled their caregiver and health promoter roles at the highest level and their counselor roles at the lowest level. The nurses' age and length of time working in nursing and on the pediatric ward did not have an effect on the level of implementation of their roles and functions.