Kronik hepatit b enfeksiyonlu hastalarda yorgunluk ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of fatigue and quality of life in patients with chronic hepatitis b infection
  1. Tez No: 494617
  2. Yazar: DERYA KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B Enfeksiyonu, Yorgunluk, Yaşam Kalitesi, Chronic Hepatitis B Infection, Fatigue, Quality of Life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma; kronik hepatit B enfeksiyonlu hastalarda yorgunluk ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına; Ege Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Hepatoloji Polikliniği'ne başvuran, kriterlere uygun ve katılım için gönüllü 206 kronik hepatit B enfeksiyonlu hasta dahil edilmiştir. Etik kurul onayı, kurumdan ve katılımcılardan gerekli izinler alınarak yürütülen araştırmanın verileri“Hasta Tanıtım Formu”,“Yorgunluk Etki Ölçeği”ve“Hepatit B Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Örneklemi oluşturan hastaların yaş ortalaması 49.55±11.15 olup, %55.8'inin erkek, %88.3'ünün evli, %87.9'unun çocuk sahibi, %32.0'ının ilkokul mezunu olduğu, %60.7'sinin herhangi bir işte çalışmadığı bulunmuştur. Hastaların %38.3'ünde komorbidite olduğu, %48.1'inde ilaç tedavisi uygulandığı saptanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre;“Yorgunluk Etki Ölçeği”puan ortalaması 18.24±1.51,“Hepatit B Yaşam Kalitesi Ölçeği”puan ortalaması 4.39±0.04 olarak belirlenmiştir. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu, yaşam şekli ve komorbidite varlığı yorgunluğu etkileyen faktörler iken; yaş, çocuk sahibi olma durumu, yaşam şekli ve hastanede yatma durumu yaşam kalitesini etkileyen faktörler olarak değerlendirilmiştir. Yorgunluk ile yaşam kalitesi arasında da anlamlı bir ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to evaluate of fatigue and quality of life in patients with chronic hepatitis B. Among the patients who admitted to the Ege University Gastroenterology Clinic Hepatology Polyclinic, 206 patients with chronic hepatitis B infections who were eligible for inclusion and volunteer for participation were included in the scope of this research. The data obtained in the study were collected by face to face interview technique, in which“Patient Presentation Form”,“Fatigue Impact Scale”and“Hepatitis B Quality of Life Scale”were used, are obtained with ethics committee approval and permissions from institution and participants. It was determined that the mean age of the sample patients was 49.55±11.15 where 55.8% were male, 88.3% were married, 87.9% were children, 32.0% were primary school graduates and 60.7% were unemployed. 38.3% of the patients had comorbidities and 48.1% had drug treatment. According to the results; the mean score of“Fatigue Impact Scale”was 18.24±1.51, and the mean score of“Hepatitis B Quality of Life Scale”was 4.39±0.04. Gender, age, educational status, lifestyle and comorbidity are factors affecting fatigue; age, presence of children, lifestyle and hospitalization status were evaluated as factors affecting quality of life. A significant correlation between quality of life and fatigue were seen in the results.