Çocuklarda konjenital ve edinsel kalp hastalıklarının oluşum nedenleri ve anne – babaların bakım yükü
Causes of the formation of congenital and acquired heart diseases in children and the care burden of parents
- Tez No: 494714
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY GÖRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bakım yükü, konjenital kalp hastalığı, hemşirelik, Care burden, congenital heart disease, nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çocuklarda Konjenital ve Edinsel Kalp Hastalıklarının Oluşum Nedenleri Ve Anne-Babaların Bakım Yükü Öğrencinin Adı: Öznur ÖKÇÜ Danışmanı: Prof. Dr. Gülay GÖRAK Anabilim Dalı: Hemşirelik Amaç: Çocuklarda konjenital ve edinsel kalp hastalıklarının oluşum nedenleri ve anne–babalarının bakım yükünü belirlemek amacıyla tanımlayıcı türde bir nitelik yapıldı. Gereç ve Yöntem: Şişli Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine Eylül 2016-Şubat 2017 tarihleri arasında gelen 1 ay–16 yaş arası konjenital ve edinsel kalp hastalıklı çocukların anne ve babaları oluşturdu. Gönüllü olur formu alınan 50 anne–baba araştırmaya katıldı. Veriler; anket formu ve Zarit bakım yükü ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayarda SSPS 21 yapıldı. Tanımlayıcı istatistiklerden, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde ve ileri düzey çözümlemelerinde ise parametrik olmayan testlerden iki bağımsız değişken için Mann-Whitney U, ikiden fazla bağımsız değişken için Kruskal-Wallis testi, ilişki analizleri için ise Spearman's korelasyon katsayıları kullanıldı. Bulgular: Annelerin bakım verme yükü ölçeği puan ortalamaları (28,52 ± 9,661), babaların puan ortalaması (22,57 ± 5,333) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç: Değerlendirme sonuçlarına göre ebeveynlerin meslekleri, gelir durumları, annenin gebelik sayısı, yaşayan çocuklarda konjenital hastalığın olması, konjenital /edinsel kalp hastalığı olan çocuğun aile sıralamasındaki yeri, bakımda yardımcı olacak bir kişinin olması, çocuğun cinsiyeti ve yaşında bakım yükü puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Annelerin, eğitim seviyesi düşük olanların, yakın akrabaların, maddi destek almayanların, çalışmayan ve 40 yaş ve üzeri ebeveynlerin bakım yükü puan ortalamaları daha fazla olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Causes of the Formation of Congenital and Acquired Heart Diseases in Children and the Care Burden of Parents Student's name: Öznur ÖKÇÜ Supervisor: Prof. Gülay GÖRAK Department: Nursing Objective: The study was carried out in a descriptive type to determine the causes of the formation of congenital and acquired heart diseases in children and the care burden of parents. Material and Method: The fathers and mothers of the children with congenital and acquired heart disease between 1 month and 16 years who came to Şişli Florence Nightingale Pediatric Cardiology Polyclinic between September 2016 and February 2017 constituted the population of the study. 50 parents from whom voluntary consent forms were received participated in the research. Data were collected using the questionnaire form and the Zarit care burden scale. The evaluation of data was performed using SPSS 21 on the computer. While frequency, arithmetic mean, standard deviation and percentage of the descriptive statistics were used, Mann-Whitney U for two independent variables from nonparametric tests and Kruskal-Wallis test for more than one independent variable were used in advanced analyses, and Spearman's correlation coefficients were used for relationship analyses. Results: The caregiving burden scale point averages of mothers (28.52 ± 9.661) were found statistically significantly higher compared to the point average of fathers (22.57 ± 5.333). Conclusion: According to the evaluation results, no significant difference was found between the care burden point averages in parents' professions, income status, the number of the mother's pregnancy, the presence of congenital disease in children living, the place of the child with congenital/acquired heart disease in the family order, the presence of someone to help with care, the gender and age of the child. It was determined that the care burden point averages of mothers, those with low education level, close relatives, those without financial support, unemployed and parents over 40 years old were higher.