Gazi Üniversitesi çocuk kardiyolojisi bilim dalında kalp kateterizasyonu yapılan olguların on yıllık retrospektif değerlendirilmesi
10 years' retrospective evaluations of pediatric patients who were made cardiac catheterization
  1. Tez No: 393951
  2. Yazar: BURCU ÇAPRAZ YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DENİZ OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp kateterizasyonu, Anjiyokardiyografi, Kontrast madde ve radyasyon dozu, Cardiac catheterization, Angiocardiography, Contrast agents and radiation doses
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kalp kateterizasyonu ve anjiyografinin kardiyovasküler sistem hastalıklarının tanı ve tedavisindeki rolü son 20 yılda çok önemli değişikliklere uğramıştır. Gerek konjenital gerekse edinsel kalp hastalıklarında tanısal ve tedavi amaçlı kalp kateterizasyonu uygulanmaktadır. Çalışmamızda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Kliniği'nde Ocak 2004-Eylül 2014 tarihleri arasında tanısal ve girişimsel amaçla yapılan kalp kateterizasyonu ve anjiyografi işlemleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Ocak 2004- Eylül 2014 tarihleri arasında 1007 olguya, 1002'si tanısal, 214'ü girişimsel olmak üzere toplam 1216 kalp kateterizasyonu ve anjiyografi işlemi uygulandığı belirlendi. Tanısal kalp kateterizasyonu işlemi uygulanan olgularda konulan tanıların %72 ile asiyanotik kalp hastalığı, %16,4 ile siyanotik kalp hastalığı, %2,8 ile kardiyomyopati olduğu belirlendi. Girişimsel kalp kateterizasyon işlemlerinin %29,4'ünü PDA'nın coil ile embolizasyonu, %20'sini endomiyokardiyal biyopsi, %17,7'sini ASD kapatılması, %12,1'ini pulmoner balon valvüloplasti, %5,1'ini koarktasyon balon anjiyoplasti, %3,7'sini atriyal balon septostomi, %3,2'sini aortik balon valvüloplasti, %3,2'sini pace yerleştirilmesi, %2,3'ünü PDA'nın ADO ile embolizasyonu, %0,9'unu koarktasyonun stent ile giderilmesi, %0,9'unu koroner AV fistül embolizasyonu, %0,4'ünü duktusa stent yerleştirilmesi, %0,4'ünü aortopulmoner kollateral anjiyoplasti işlemlerinin oluşturduğu belirlendi. İşlemlerin %12,4'ünda komplikasyon geliştiği saptanmış olup bu komplikasyonların %2,6'sinin major, %9,8'unun minör komplikasyonlar olduğu; en sık görülen minör komplikasyonun dolaşım bozukluğu (%33,7), en sık görülen major komplikasyonun ise disritmi (%17,7) olduğu belirlendi. Kalp kateterizasyonu her büyüklükteki bebek ve çocukta güvenle uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak teknik ve ekipmanlardaki ilerlemeye rağmen kateterizasyon işlemlerinde komplikasyon görülmesi olasıdır. İşlem sırasında uygulanacak kontrast madde ve radyasyon miktarlarının olabilecek en az miktarda tutulmasına dikkat edilmelidir. Ülkemizde bu konuda yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
10 Years' Retrospective Evaluations of Pediatric Patients Who Were Made Cardiac Catheterization In twenty years, the application of pediatric cardiac catheterization have changed dramatically. Pediatric cardiac catheterization laboratories are still being used for both diagnostic and therapeutic interventional procedures. In this presented study, 1216 pediatric cardiac catheterization procedures which were performed between January 1th 2004- September 1th, 2014 were evaluated. 1002 diagnostic, 214 therapeutic cardiac catheterization and angiocardiography procedure were applied to 1007 cases. It was determined that 70.3% part of the procedures were applied to the cases with a diagnoses of acyanotic and 14.8%part of the procedures were applied to the cases with a diagnoses of cyanotic heart disease respectively. Transcatheter percutaneous therapeutic procedures were consisted of closing PDA with coil or ADO in 31.7%, endomyocardial biopsy in 20%, closing ASD in 17.7%, pulmoner balloon valvuloplasty in 12.1%, coarctation balloon angioplasty in 5.1%, atrial balloon septostomy in 3.7%, aortic balloon valvuloplasty in 3.2%, pacemaker implantation in 3.2%, coarctation stent implantation in 0.9%, embolization of AV fistula in 0.9%, patent ductus arteriosus stenting in 0.4%and aortopulmonary collateral angioplasty in 0.4% of all procedures. Complications were detected in 12.4% of all procedures (2.6% major, 9.8% minor complication). The most detected minor complication was transient vascular disturbance which was found as 33.7% of all complications and the most detected major complication was arrhythmia which was found as 17.7% of all complications. The progresses in the technology, equipment and materials that can be used in children have become smaller in recent years. Despite all developments in cardiac catheterization procedure, it still has serious complication risks. A basic understanding of radiation doses, contrast agents, the risks of their administration, the choice of the available agents and premedication regimens for high-risks patients beneficial in preparing patients for their contrast enhanced imaging examinations. Physicians should be able to recognize and threat the various types of possible adverse reactions and should use as less contrast agents and radiation as they can.