Gastroenteroloji kliniğimizde gastroskopi ve kolonoskopi yapılan olgularımızın demografik verilerinin analizi: 5 yıllık seri
Demographic data analysis of cases with gastroscopy and colonoscopy in our gastroenterology department: 5-year series
- Tez No: 494713
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ YENİCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Gastroskopi, Kolonoskopi, Epidemiyolojik Çalışma, Gastroscopy, Colonoscopy, Epidemiological
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Şanlıurfa ili ve çevre bölgelerden hastanemize gelen ve endoskopi yapılan hastalar ile ilgili epidemiyolojik veriler oluşturmak, sonuçları literatür bulguları ile karşılaştırarak benzerlikler ve farklılıklar ortaya çıkartmak böylece klinik yarar sağlamak amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Ocak 2011 ve Mart 2016 tarihleri arasında yapılan toplam 5286 gastroskopi ve 1470 kolonoskopi verileri değerlendirildi. Çalışmamıza dahil edilen hastalar yaş, cinsiyet, ön tanı, endoskopik lezyonlar, biyopsi patoloji sonuçları, Helikobakter pylori mevcudiyeti, inflamasyon, aktivasyon, metaplazi, atrofi ve malignite yönünden karşılaştırıldı. Kolonoskopiler malignite, İBH, polip, divertiküller, anjiodisplazi, gis kanama, hemoroid, anal fissür açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Gastroskopi yapılan olgulardan 2774'ü (%52,5) bayan, 2512'si (%47,5) erkekti. Bayanların yaş ortalaması 43,35±17,76 idi, erkeklerin yaş ortalaması 44,35±17,08 idi. Gastroskopi yapılan hastalar arasında en sık görülen şikayet 1338 (%25,3) hastadaki epigastrik ağrı olduğu saptandı. Kolonoskopi yapılan olguların 678'i (%46,1) bayan, 792'si (%53,9) erkekti. Bayanların yaş ortalaması 48,61±17,81 idi, Erkeklerin yaş ortalaması 44,10±17,15 idi. Bu hastalar şikayetleri açısından sıklık sırasına göre değerlendirildiğinde 175 (%16,4) hastada kabızlık, 146 (%13,7) hastada rektal kanama, 137 (%12,8) hastada karın ağrısı, 130 (%12,2) hastada anemi ve 118 (%11,1) hastada ishal saptandı. H. Pylori araştırılan 2414 hastanın 1449'unda (%60) H. Pylori pozitif saptandı. Tüm grupta (6756 endoskopi) üst gastrointestinal sistem malignite görülme oranı %0,7 ve kolorektal kanser oranı %3,9 olarak saptandı. Adneksiyal kitle şikayeti ile 60 hastaya kolonoskopi yapıldı ve bunlardan 2 (%3,3) hastada kolorektal kanser saptandı. Sonuç: Bu çalışma Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ait detaylı GİS endoskopi verileri sağlamıştır. Bu çalışmanın özellikle bu bölgede epidemiyolojik çalışmalara katkı sağladığını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to create epidemiological data related to endoscopy patients who come to our hospital from Şanlıurfa province and environmental regions and thus to reveal the similarities and differences of our endoscopy results by comparing the literature findings, and so to make clinical benefit. Method: A total of 5286 gastroscopy and 1470 colonoscopy data between January 2011 and March 2016 were evaluated. Patients in the study were compared according to age, gender, preliminary diagnosis, endoscopic lesions, biopsy pathology results, Helicobacter pylori presence, inflammation, activation, metaplasia, atrophy and malignancy. Colonoscopies were compared in terms of malignancy, IBD, polyp, diverticulosis, angiodisplasia, gastric haemorrhage, hemorrhoids, anal fissure. Findings: There were 2774 (52.5%) women and 2512 (47.5%) men in gastroscopy group. The average age of the women was 43,35 ± 17,76 and men was 44,35 ± 17,08. The most common complaint among patients (25.3%) was epigastric pain in this group. There were 792 (53.9%) men and 678 (46.1%) women in colonoscopy group. The average age of the men was 44,10 ± 17,15 and women was 48,61 ± 17,81. When these patients were evaluated for their complaints, 175 patients (16.4%) had constipation, 146 (13.7%) rectal bleeding, 137 (12.8%) abdominal pain, 130 (12.2%) anemia, and 118 (11.1%) diarrhea. 1449 (60%) of 2414 patients who investigated were H. Pylori positive. The rate of upper gastrointestinal system malignancy was 0.7%, and colorectal carcinom 3.9% in all group (6756 endoscopy). Colonoscopy was done 60 patients with complaint of adnexial mass, and colorectal carcinoma was found in 2 of them (3.3%). Result: The present study has provided detailed gastrointestinal system endoscopy data about Souteastern Anatolia Region. We think that this study contributes epidemiological studies especially in this region.