Patates ve işlenmiş patates ürünlerinde genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili genetik analizler
Genetic analysis related to organized genetic changes in potato and processed potatoes
- Tez No: 494854
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: GDO, PCR, Patates, İşlenmiş patates, 35S, NOS, patatin, cry3A, Higromisin, GMO, PCR, Potato, Processed potato, 35S, NOS, patatin, cry3A, Hygromycin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde genetik yapısı değiştirilmiş bitkiler konusunda tartışmalar devam etmesine karşın bu bitkilerin ekim alanları her geçen yıl artmaktadır. Son yıllarda genetik mühendisliği teknolojisi ile üretilen ürünler ve bu ürünlerden elde edilen gıdalar marketlerde yer almaktadır. Genetiği değiştirilmiş ürünlerin kullanımının uzun vadede çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri bilinemeyeceği için, kontrollü şekilde üretilerek tüketiciye sunulması yasal bir zorunluluktur. Bu çalışmada Türkiye patates enstitülerinden temin edilen farklı genotipteki 16 adet yemeklik patates ve marketlerden satın alınan 5 adet işlenmiş patates ürünü, genetik değişikliklerin saptanmasına yönelik olarak yabancı gen temeline dayalı genetik analizler yapıldı. Yabancı gen olarak Avrupa Birliğince onaylanmış ve pek çok transgenik üründe düzenleyici diziler olarak kullanılan 35S promotorü ve NOS terminatörü, patatin geni, higromisin direnç geni (hpt), ve cry3A geni kullanıldı. Bu dizilere ve genlere ait özgün primerler ile yapılan kalitatif PCR'a tabi tutuldu. Jel elektroforez sonuçlarına göre, bazı örneklerde hpt direnç geni ve sentetik cry3A geni büyüklüğünde bantlar tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Despite the controversy about the plants with genetically modified plants today, the planting areas of these plants are increasing every year. In recent years, products produced with genetic engineering technology and food products obtained from these products are located in the markets. Since the use of genetically modified products in the long run can not be known about the environmental and human health effects, it is a legal requirement to produce them in a controlled manner. In this study, 16 Turkey purchased from edible potatoes and store in different genotypes obtained from potato institute 5 pieces treated potato product for the detection of genetic changes in genetic analysis was performed on the basis of foreign genes. The 35S promoter and NOS terminator, the patatin gene, the hygromycin resistance gene (hpt), and the cry3A gene were used as foreign genes, approved in the European Union and used as regulatory sequences in many transgenic strains. These sequences and genetic primers were subjected to qualitative PCR. According to the results of gel electrophoresis, in some samples bands were detected in the size of hpt resistance gene and synthetic cry3A gene.