Giresun ili Çaldağ beldesindeki farklı arazilerden alınan toprak numunelerindeki radyoaktivite seviyelerinin belirlenmesi
Determination of radioactivity levels in the soil samples collected from different lands in the Caldag district of Giresun province
- Tez No: 494939
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL ERTUĞRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Giresun, doğal ve yapay radyonüklitler, HPGe gama dedektörü, Giresun, natural and artificial radionuclides, HPGe gamma detector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, Giresun ili Çaldağ ilçesindeki doğal ve yapay radyonüklitlerin dağılımı üç farklı arazi türü için belirlendi. Toprak numuneleri ormanlık (karışık orman), çayırlık (otlak ve mera) ve tarım arazilerinden toplandı. Numunelendirme işlemi yapılırken ormanlık ve çayırlık alanların yapılarının Çernobil kazasından beri insanlar tarafından değiştirilmediğine dikkat edildi. Topraktaki 238U, 232Th, 40K ve bir fisyon ürünü olan 137Cs radyoaktivite konsantrasyonları belirlendi ve arazi türlerine göre radyoaktivite konsantrasyonlarındaki değişim araştırıldı. Numunelerdeki doğal ve yapay radyoaktivite konsantrasyonları HPGe gama dedektörü kullanarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the distribution of natural and artificial radionuclides in the Çaldağ district of Giresun province was determined for three different soil types. Soil samples were collected from forest (mixed forest), grassland (pasture and meadow) and agricultural lands. When the sampling process was carried out, it was noted that the structures of the forest and meadow areas have not been changed by humans since the Chernobyl Nuclear Power Plant accident. The radioactivity concentrations of 238U, 232Th, 40K in the soil and 137Cs as a fission product were determined, and changes in radioactivity concentrations were investigated according to the uses of lands. The concentrations of natural and artificial radioactivity in the samples were determined using the HPGe gamma detector.