Efficiency analysis of organized industrial zones in Turkey
Türkiye'deki organize sanayi bölgelerinin etkinlik analizi
- Tez No: 495010
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ortak ağırlıklı VZA temelli karar modeli, Karar destek sistemi, Etkinlik analizi, Çok ölçütlü karar verme, Organize sanayi bölgesi, Performans değerlendirme, Common weight DEA based decision model, Decision support system, Efficiency analysis, Multi-criteria decision making, Organized industrial zone, Performance evaluation
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) sanayinin önemli yapılarıdır ve Türk Devleti tarafından 1960'lardan itibaren kurulmaya ve desteklenmeye başlamıştır. Günümüzde Türkiye'nin her ilinde bir ya da daha fazla OSB bulunmaktadır. Ancak düşük doluluk oranları OSB'ler etkin çalışıyor mu sorusunu akla getirmektedir. Birçok kaynakta Türkiye'deki OSB'lerin etkinliklerinin değerlendirilmesi ihtiyacı belirtilmiş olsa da bu alanda yapılan çalışmalar oldukça az ve yetersizdir. Bu çalışma, karar verme birimlerinin göreli etkinliğinin belirlenmesinde güçlü bir metot olan ortak ağırlıklı veri zarflama analizi (VZA) temelli karar modeli ile Türkiye'de yer alan OSB'lerin etkinliklerinin değerlendirilmesini (coğrafi bölgeler bazında) amaçlamaktadır. Çalışmada aynı zamanda geleneksel VZA – CCR modeli, toplamların minimizasyonu etkinlik modeli ve maksimumun minimizasyonu etkinlik modeli de etkinlik ölçümü için kullanılmıştır. Ancak ortak ağırlıklı VZA temelli karar modelinin avantajları sebebiyle bu modelin sonuçları referans alınmıştır. Düşük etkinlik değerine sahip OSB'lerin belirlenmesi potansiyel gelişim alanlarına sahip OSB'lerin belirlenmesi anlamına geldiği için, çalışmanın bir diğer amacı da ilgili kurum ve kuruluşlara hangi OSB'lerin geliştirilebileceğine dair fikir vermektir.
Özet (Çeviri)
Organized Industrial Zones (OIZ) are important structures of the industry and they began to be established and supported by the Turkish State since 1960s. Nowadays, there are one or more OIZs in all cities of Turkey. The low occupancy rates of these OIZs make the question of whether the OIZs work efficiently. Although the need to evaluate the efficiencies of Turkey's OIZs is stated on many sources, the studies related on this area are quite few and insufficient. This thesis aims to evaluate the efficiencies of OIZs located in Turkey (on geographical region basis) by using a common weight data envelopment analysis (DEA) based decision model, which is a powerful method to measure the relative efficiencies of decision making units. Actually the conventional DEA – CCR model, a minsum efficiency and a minimax efficiency model were also used to measure the efficiencies of OIZs. But because of the advantages of common weight DEA based decision model, its results were taken as references. The determination of the zones with low efficiency scores means the determination of the zones that have potential development areas. Thus, the other aim of the thesis is to provide an idea to the relevant institutions and organizations about which OIZs can be developed.