Multiple criteria decision making approaches for container shipping line selection in export shipments from Turkey
Türkiye'den ihracat sevkiyatlarında denizyolu konteyner taşıma hattı seçimi için çok ölçütlü karar verme yaklaşımları
- Tez No: 495017
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: kalite fonksiyonu yayılımı, bulanık kalite fonksiyonu yayılımı, çok ölçütlü karar verme, konteyner denizyolu taşıma hattı, quality function deployment, fuzzy quality function deployment, multiple criteria decision making, container shipping line selection
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Dünya ticaret hacmi arttıkça, dünyanın bir ucunda üretilen bir ürünün diğer tarafında tüketilmesi mümkündür. Bu ihtiyacı karşılamak üzere farklı taşıma şekilleri bulunmaktadır. Bu taşıma şekillerinden biri olan deniz yolu (konteyner) taşımacılığı, demir yolu, kara yolu ve hava yoluna göre daha ucuz olduğundan en çok tercih edilen ulaşım aracıdır. Dünya ve Türkiye ithalat ve ihracat hacminin ise büyük çoğunluğu deniz yoluyla yapılmaktadır. Hammaddeyi üretim noktalarına ve son ürünü müşteriye taşımada büyük bir bağlantı noktası olan denizyolu taşıma hatlarında esas olan müşteri ihtiyaçlarının karşılanması için yüksek kalitede hizmet sunmak ve memnuniyeti arttırmaktır. Kalite Fonksiyon Yayılımı, öncelikle müşteri ihtiyaçlarını belirleyerek, daha sonra bu ihtiyaçları araştırma ve ürün geliştirme, mühendislik, pazarlama, satış ve dağıtıma kadar her süreçte değerlendirip entegre ederek işletme gereksinimlerine dönüştüren bir mühendislik yöntemidir. Tez kapsamında uygulama yöntemi olarak belirlenen bu yöntem, müşteri memnuniyetini güvence altına alan bir kalite sistemidir ve önemli bir planlama, geliştirme ve iletişim yöntemidir. Bu çalışma kapsamında beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın ihracat lojistik ekibinde çalışan uzmanların görüşleri ve literatür incelemesinde daha önce yapılan çalışmalar değerlendirilerek Türkiye'den yapılan ihracat sevkiyatlarında denizyolu hat seçimi için müşteri ihtiyaçları ve denizyolu hattı seçme kriterleri belirlenmiştir. Müşteri ihtiyaçları“güvenilirlik”,“güvenlik”,“iş yapabilme gücü”ve“uygunluk”olarak belirlenmiş olup, bununla birlikte deniz yolu taşıma hattı seçme kriterleri olarak“filo (konteyner) hacmi”,“sektör uzmanlığı”,“konteynerin fiziksel durumu”,“kayıp & zarar performansları”ve“bilgi yönetimi sistemi”kullanılmıştır. Belirlenen bu ihtiyaç ve özellikler Bulanık Kalite Fonksiyonu Yayılımı yaklaşımı ile incelenmiş olup, deniz yolu hat seçiminde müşteri istekleri ve deniz yolu taşıma hatlarının özellikleri arasındaki ilişkilerin gösteriminde bulanık yaklaşıma başvurulmuştur. KFY uygulamasının ilk aşamasında belirlenen kriterler birden fazla uzman tarafından dilsel ifadeler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu dilsel değişkenler bulanık sayılar ile gösterilmiştir. Bu dilsel ifadelerden yola çıkılarak, deniz yolu hat alternatifleri için toplam skor hesaplanmıştır. Tüm bu uygulamalardan sonra bulanık programlama modeli ile iyi deniz yolu hattı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As the world trade volume increases, it is possible that a product produced on one side of the world consume on the other side. There are different modes of transportation to satisfy this need. Maritime transportation, which is one of the transportation modes, is the most preferred one because it is cheaper than railway, highway and airway. The majority of import and export volume in Turkey and all around the World are done by sea. It is essential to provide high quality service to satisfy the customer needs in the sea transportation lines which provides sending raw material to production points and the final product to last customer. Quality Function Deployment is an engineering method that first determines customer needs and then transforms those needs into business requirements by evaluating and integrating these needs in every process of research and development, engineering, marketing, sales and distribution. This method, which is determined as an application method within the scope of the thesis, is a quality system that assures customer satisfaction and is an important planning, development and communication method. This study will consist 4 parts, first of all, maritime logistics in Turkey sector will be analysed numerically, and then definitions of main concept will be given. Next, general literature review will be given, after that; the critical factors determined by experts and among direct shippers will be defined. Finally, they will be ordered by using one of the multi-criteria decision making methods. In this study, Fuzzy QFD (Quality Function Deployment) will be chosen as MCDM method. In this QFD application, linguistic variables quantified with fuzzy numbers will be used, then total scores for each alternative will be calculated, and according to these scores, finally the best shipping line will be selected by a fuzzy programming model. Conclusion and future study suggestions will be given.